13 ja reede: kas karta või mitte?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. ja reede: kas karta või mitte?
13. ja reede: kas karta või mitte? Foto: SCANPIX

Täna, 13. jaanuar on reede, sel aastal langeb reedene päev 13. kuupäevale veel kahel korral.

On inimesi, kes seda õnnetusi toovaks peetavat kuupäeva kardavad, tekitades ise endale paanikat ja hirmu, edastab Huffington Post

Sellised inimesed kannatavad paraskavedekatriafoobia all.

Psühholoogide sõnul võib ise esile kutsutud hirm panna ebatavaliselt käituma ning see võibki olla põhjus, miks 13. ja reedel võib õnnetusi rohkem juhtuda.

Kuid õnneks ei esine 13. ja reedet aastas üle kolme korra. Sellel aastal langeb 13. kuupäev reedele veel aprillis ja juulis.

13. september 2013 võib mõne inimese silmis olla lausa kurjakuulutav, kuna kombinatsioonis on kaks korda numbrit 13.

Ebausk 13 suhtes on viinud selleni, et paljudes haiglates, hotellides ja kontorihoonetes ei ole 13. korrust ning lennujaamades 13. väravat. Samuti ei ole mitmes USA linnas 13. avenüüd ega tänavat.

Teada on, et 13. kuupäeval võib äri ja kaubandus mõnevõrra kannatada.

USAs Põhja-Carolinas asuva Stress Management and Phobia Institute asutaja Donal Dossey sõnul tekitab 13. ja reede kartmine miljonitesse dollaritesse ulatuva kahju.

«Majandusasjatundjate sõnul on 13. ja reedel loobutud nii lennureisidest kui ka ärilepingute sõlmimistest. Väidetavalt kaotab ärimaailm sel kurjakuulutaval päeval 800 – 900 miljonit dollarit,» selgitas Dossey.

Maailmas on väga levinud ka arvamus, et 13. kuupäeval ja reedel sündinud lapse käekäik ei kujune õnnelikuks.

Miks reedet ja 13. seostatakse ebaõnnega, on mitmeid oletusi: Jeesuse viimasel õhtusöömaajal oli reetjaks osutunud Juudas 13. külaline ning Jeesus löödi risti reedel, Eva olevat Adamale õuna pakkunud reedel ning suur veeuputus ja Paabeli segadus algasid reedel, 13. oktoobril, mis oli 1307. aastal reede, lasi Prantsusmaa kuningas Philippe IV arreteerida sadu templirüütleid, mille tõttu Templirüütlite ordu lakkas eksisteerimast.

13. ja reede kartjate hirme võis suurendada veel ka USA kosmoseagentuur NASA, mis teatas, et asteroid Apophis 99942 jõuab Maale väga lähedale 13. aprillil 2029.  

Tõenäosus, et Maa selle asteroidiga 13. aprillil 2036. aastal kokku põrkab, on üks 45 000 vastu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles