Michelle Obama on nagu Marie Antoinette?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelle Obama ja Barack Obama
Michelle Obama ja Barack Obama Foto: SCANPIX

Kunagi oli finantskriisis vaevleva riigi ebapopulaarsel valitsejal ärahellitatud naine, mis on vihje Prantsuse kunagisele kuningannale Marie Antoinette´ile.

Internetiblogides ja lehekülgedel on hakatud nägema praeguse USA esileedi Michelle Obama ja Prantsusmaa vihatud kuninganna Marie Antoinette`i vahel sarnasust, edastab Daily Mail.

Blogijad riputasid internetti ka pildi, millel on näha Marie Antoinette`i kujutavat maali, kuid kuninganna nägu on asendatud seal esileedi näoga.

Maal Prantsuse kuningannast valmis 1775. aastal ning selle maalis Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty.

Maalile on tehtud peale näo veel mõned muudatused. Esileedi käsi näitab nagu kuninganna omagi gloobusele.

Blogisse Gateway Pundit pandud karikatuuril on tekst «Choosing the next vacation» (Valides järgmist puhkusekohta).

Tegemist on kriitikaga USA esileedi aadressil, kes eelistab ülikaalleid puhkusereise. Viimati puhkas Michelle Obama koos oma mehe ja lastega Hispaanias ja Hawaiil. Hawaii puhkus läks maksma neli miljonit dollarit, mis kõik tuli maksumaksjate taskust.

Enne puhkusi käis USA esileedi endale ka uusi riideid ostmas. Hawaiil jäi ta fotograafide kaamerate ette rannakleidis, mille hind on 1200 dollarit.

Samal viisil karikatuurina on kujutatud ka president Barack Obamat. Teda võrreldakse kuningas Louis XVI. Juures on tekst «You should be thankin Me» (Te peaksite mind tänama).

Samas kerkis küsimus, kas Obamade kujutamine on rassistlik.

«Obamade karikatuurid kujutavad neid tõusikutest mustanahalistena. Selline suhtumine oli USA varasel perioodil ka nutikatesse ja laia silmaringiga neegritesse,» kirjutas väljaande LA Times columnist Christopher Knight.

Marie Antoinette`ist sai Prantsusmaa kuninganna 1770. aasta aprillis, kui ta abikaasa Prantsuse kuningas Louis XVI trooni  ja krooni sai.

Rahvale meeldis ta ilu, kuid teda süüdistati raiskamises ajal, mil enamik rahvast nälgis.

Väidetavalt ütles ta selle peale, kui talle selgitati, et rahval ei ole leiba: «Las söövad kooke».

Prantsuse kuningas ja kuninganna kaotasid revolutsiooni ajal 1793. aastal giljotiini all elu. Prantsusmaa kuulutati vabariigiks.

Pilte vaata siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles