Lisasekund võidakse tühistada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisasekund võidakse tühistada
Lisasekund võidakse tühistada Foto: SCANPIX

Lisasekund on maailma ametlikule ajale lisatud sekund, et aeg õige oleks.

Rahvusvaheline telekommunikatsiooni liit (ITU) kaalub järgmisel nädalal selle lisasekundi tühistamist, edastab The Telegraph.

TU vastutab maailmas õige aja eest. Genfis toimuval koosolekul hääletavad selle liidu liikmed lisasekundi tühistamise üle.

Lisasekund võeti kasutusele 1972. aastal ja seda on siiani kasutatud 24 korral, et astronoomiline aeg oleks vastavuses rahvusvahelise aatomi ajaga, mis põhineb tseesiumi aatomite liikumisel.

Lisasekund võeti kasutusele, kuna Maa pöörlemine aeglustub umbes kaks tuhandikku sekundit päevas.

Ilma lisasekundita oleks aatomi aeg iga 500 päeva tagant astronoomilisest ajast ees.

Kuna Maa pöörlemise aeglustumine ei ole jääv, siis tuleb seda pidevalt jälgida.

Mitmete riikide observatooriumite esindajate sõnul peaks lisasekundi alles jätma, kuid Pariisis asuv rahvusvaheline kaalude ja mõõtude büroo nõuab lisasekundist loobumist.

«Meie arvates on see vale. Tähtis on, et ei kaotataks side mõõdetava aja ja Päikese vahel, mis on inimvaatenurgast põhiline. See eemaldaks meid loodusest ning see ei ole mida inimesed tahaksid,» selgitas Briti kuningliku observatooriumi esindaja Jonathan Betts.

Lisasekundist loobumise pooldajate kinnitusel sõltuvad tänapäeva paljud tipptehnoloogia seadmed nagu näiteks GPS, lennuki juhtimissüsteemid ja börsielektroonika väga täpsest ajast. Inimesed võivad unustada aga nende uuendamise.

Järgmine lisasekund, mis võib olla viimane, lisatakse 30. juunil 2012 kesköö ajale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles