Kuu silikaatmineraali leiti ka Maalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neil Armstrong  ja Edwin Aldrin Kuu pinnal 1969. aastal
Neil Armstrong ja Edwin Aldrin Kuu pinnal 1969. aastal Foto: SCANPIX

USA NASA  Apollo missioonide astronautide poolt Kuult kaasa toodud kivimites sisalduvat silikaatmineraali, mida arvati varem leiduvat vaid Kuul, leiti nüüd ka Maalt.

Teadlased avastasid seda rauast, hapnikust, tsirkoonist, titaanist ning väiksemal määral ütriumist ja kaltsiumist koosnevat mineraali kuuest kohast Lääne-Austraaliast, edastab news.com.au.

Inglise keeles kannab see mineraal nime tranquillityite. See pandi Kuu Vaikuse mere (Mare Tranquillitatis) järgi, kust seda esmalt leiti.

Veel kahte Kuul leiduvat mineraali armakoliiti ja pürroksferroriiti leiti Maal kümnendi jooksul pärast Kuul tehtud esimest käiku.

Neid mineraale leidub väikestes kogustes. Varem on neid avastatud vaid kuukivimitest ja meteoriitidest.

Austraalia  Curtini ülikooli paleontoloog Birger Rasmussen oli üllatunud, et Kuul leiduvat tranquillityite´i leiti maalt alles nüüd, sest ta koostis on üsna tavaline.

«Siiani oli see mineraal ainus, mis oli vaid Kuul ning mis jõudis maale Apollo missioonidega,» selgitas Rasmussen.

Ta lisas, et teadlastemeeskonnad on uurinud kuukivimeid väga põhjalikult.

«Kui me Maalt hakkasime samalaadset otsima, siis teadsime väga hästi, millist otsida. Olime kindlad, et tranquillityite`i leidub ka Maal,» lausus uurija.

USA kuue Apollo missiooni astronaudid tõid ajavahemikul 1969 – 1972 Kuult 391 kilogrammi kivimeid.

Neid hoitakse NASAs, kuid teadlased saavad taotleda õigust neid uurida.

Austraaliast avastatud tranquillityite`i on väga vähe – see on vaid 150 mikromeetrit pikk ehk see on väiksem kui inimese juuksekarva diameeter.

Tegemist on punakaspruuni mineraaliga, mille koostises on rauda, hapnikku, tsirkooni, titaani. Vähemal määral on selles ka Maal haruldast ütriumi ja palju leiduvat kaltsiumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles