Ülekaalulisele naisele soovitati loomaaia magnetresonantstomograafi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisele naisele soovitati loomaaia magnetresonantstomograafi. Fotol meditsiiniline magnetresonantstomograaf
Ülekaalulisele naisele soovitati loomaaia magnetresonantstomograafi. Fotol meditsiiniline magnetresonantstomograaf Foto: Wikipedia.org

USAs Kansases kaalusid arstid ülekaalulise naise uuringuteks kasutada loomaia magnetresonantstomograafi (MRT), sest tavapärane haiglaaparaat oleks naise kaalu tõttu võinud katki minna.

Nimelt kaalub 150 sentimeetri pikkune Carolyn Ragan 120 kilogrammi, kirjutab foxnews.com.

Raganil avastati seljaajus kasvaja ja selle tõttu vajas ta MRT uuringut.

«Mulle öeldi, et minu kehakaalu tõttu ei saa mind tavalise masina alla panna. Siis lisati, et minu uurimiseks saab näiteks kasutada Kansas City loomaaias olevat masinat. Tean, et olen suur, aga ma ei ole elevant. Mu abikaasa vihastas arstide soovituse peale,» sõnas naine.

Ragani puhul oli lisaks kehakaalule probleemiks ka see, et ta oma suuruse tõttu lihtsalt ei mahtunud magnetresonantstomograafi sisse.

Kansas Citys asuva meditsiiniaparaatide müügifirma Medical Imaging kinnitusel peaks MRT masinad välja kannatama kuni 200 kilogrammist raskust, kuid on olnud juhtumeid, kus masinad on isegi 100 kilogrammi juures katki läinud.

«Sõltub MRT masina ehituses ja sellest, millist kehaosa uuritakse,» selgitas Medical Imaging esindaja Sarah Abott.

Ragani jaoks leiti lõpuks tema kehakaalule sobiv magnetresonantstomograaf, kuid naise arvates oli kogu juhtum tema jaoks alandav.

«Haiglatel peaks olema sellised masinad, mis sobivad igasuguse kehakaalu ja suurusega inimestele,» arvas ameeriklanna.

Magnetresonantstomograafia (MRT) (inglise keeles magnetic resonance imaging; lühend MRI) on meetod kujutiste tekitamiseks elusate organismide läbipaistmatute elundite sisemusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles