Galerii: maailma vanima geiša arvates on geišakultuur ohus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma vanim geiša, 98-aastane Kokin
Maailma vanim geiša, 98-aastane Kokin Foto: Reuters / Scanpix

Maailma vanimaks geišaks peetav 98-aastane jaapanlanna Kokin vaatas ajas tagasi ja meenutas oma noorusaega.

Kokin igatseb tagasi aega enne Teist maailmasõda, mil Jaapani geišad olid hinnas ja nende traditsioone austati, kuid tänapäeval ohustab geišakultuuri väljasuremine, kirjutab Reuters.

«Tänapäeval on Jaapani linnade kunagised geišadepiirkonnad vaikseks jäänud. Geišadekultuuri asemel eelistatakse neoontuledes vilkuvaid ööklubisid ja karkaokebaare. Tänapäeva geišadel on raskem ennast nähtavaks teha,» nentis maailma vanim geiša.

Kokin jätkas, et tema noorusajal leidsid geišad klientidega alati ühise keele ja oskasid nende vajadusi tähele panna.

«Nüüdsel ajal ei oska kliendid geišadega ega geišad klientidega korralikult rääkida ning neil pole selleks aegagi. Ärimehed on geišade etteastetele hakanud eelistama karaoket,» arvas Kokin.

Jaapanlanna sõnul oskab ta ka oma praeguses vanuses kõiki geišadele vajalikke oskusi – tantsida, muusikainstrumente mängida, laulda ja intelligentselt vestelda.

Kui Kokin oma geišakarjääri 1928. aastal alustas, tegutses Jaapanis umbes 80 000 geišat. Tänapäeval on professionaalseid geišasid kogu Jaapanis umbes 1000, nendest 300 tegutsevad Tokyos.

«Väljaspool Jaapanit seostatakse geišasid prostitutsiooniga, kuid me pole prostituudid. Geišad on meelelahutajad ja esinejad. Paljudel on patroonid ja paljud on oma patroonidega abiellunud. Tänapäeval elavad geišad üsna kasinast sissetulekust,» ütles maailma vanim geiša.

Ta lisas, et kuna Jaapanis tunnevad kohalikud ärimehed ja riigijuhid üha vähem huvi geišade poolt pakutava vastu, siis majanduslikuks toimetulekuks on tegevust hakatud suunama turistidele ja isegi naistele.

«Tänapäeval peab ärimees geišadega õhtu veetmise eest käima välja 80 000 jeeni (7680 krooni). Tihtipeale on aga ööklubide ja karaokebaaride külastamine odavam ja sellepärast eelistatakse viimaseid,» võttis Kokai olukorra kokku.

Kokai sõnul on geišakultuur hakanud hääbuma ja tänapäeva turismi silmas pidades võib muutuda odavaks meelelahutuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles