Hadrosauruse fossiil sisaldas kivistunud nahka ja kudesid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hadrosaurus
Hadrosaurus Foto: Wikipedia.org

USAs Põhja-Dakota osariigis leidis 17-aastane Tyler Lyson 2000. aastal hadrosauruse jäänused.

Nüüdseks neid jäänuseid uurinud teadlaste arvates võib selle leiu puhul tegemist olla seni leitud dinosaurustejäänustest ühe täiuslikumaga, kirjutab Yahoo news.

«See leidu võib kirjeldada kui vaarao Tutanhamoni kohtumist Tyrannosaurus rexiga,» sõnas Manchesteri ülikooli paleontoloog Phil Manning.

Ta lisas, et selle eelajaloolise looma fossiil sisaldab kivistunud nahka ja luid. Kuid võrreldes varasemate dinosaurustejäänuste leidudega, on nimetatud leiu juures säilinud ka kudede jäänuseid.

«Fossiliseerunud naha pinnal on selgelt näha, et loom oli kaetud soomustega. See pole naha jäljend kivis, vaid kivistunud nahk. Kui käsi üle selle lasta, siis tekib tunne, nagu katsuks päris dinosaurust,» selgitas paleontoloog.

Lyson võttis pärast fossiili leidmist ühendust National Geographic Society ning paleontoloog Manningiga ja tema meeskond asusid eelajaloolist looma välja kaevama.

Manningi sõnul saadi fossiil peaaegu tervikuna kätte, ainult saba oli eraldunud. Teadlastemeeskonna sõnul kaalus see loom 4500 kilogrammi.

Looma uurimiseks kasutati NASA ja Boeingi kompanii kompuutertomograafi.

«Looma jalajäänuste uurimine näitas, et ta suutis joosta kuni 45 kilomeetrit tunnis, see on kiiremini, kui seda suutis teha tema vaenlane Tyrannosaurus rex,» selgitasid uurijad.

Nad jätkasid, et soomuste paiknemise muster hadrosauruse nahal viitavad sellele, et loom võis olla triibuline.

«Lisaks avanes meil võimalus heita pilk eelajaloolise looma kivistunud kudedele, mis nüüdseks on lihtsalt proteiinid. Soovime neid uurimiseks säilitada,» lisas Manning.

Hadrosaurused olid taimetoidulised dinosaurused, kes elasid kriidiajastul, 67 miljonit aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles