Kepler-20 süsteemist paljastus kaks Maa-sarnast kiviplaneeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kepler-20e ja Kepler-20f võrdlus Maa ja Veenusega
Kepler-20e ja Kepler-20f võrdlus Maa ja Veenusega Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA kosmoseteleskoop Kepler leidis kaks Maa-sarnast kivist eksoplaneeti.

Need planeedid kannavad nimetusi Kepler-20e ja Kepler-20f  ning nad on osa Kepler-20 mitmikplaneedisüsteemist, edastab AFP.

Hiljuti köitis avalikkuse tähelepanu selle süsteemi planeet Kepler 22b, kuna seal arvatakse leiduvat vedelas olekus vett. Süsteemi kuuluvad veel ka Kepler-20b, 20c ja 20d, mis on suured gaasiplaneedid.  

Kepler-20e diameeter on Maa omast väiksem, Kepler-20f raadius aga Maa raadiusest minimaalselt suurem.

Need kaks planeeti on oma tähele väga lähedal ja selle tõttu ei saa seal vedelas olekus vett leiduda.

Kepler-20e teeb tiiru ümber oma tähe kuue päevaga, Kepler-20f aga 19 päevaga. Kepleri planeedisüsteemi täht on sama võimas kui meie Päike. Selle tõttu on tähele lähedal olevatel planeetidel pinnatemperatuur väga kõrge.

Kepler-20e temperatuur on umbes 700 kraadi, Kepler-20f oma aga madalam, vaid 400 kraadi.

Tähele liiga lähedal olemine on hävitanud Kepler-20e atmosfääri. Kepler-20f  atmosfääri moodustava veeauru mass võib olla üsna suur.

Kepler-20e ja Kepler-20f on kõige väiksemad seni leitud eksoplaneedid, mis tiirlevad ümber oma keskse tähe, mis on sarnane meie Päikesele.

Astronoomide sõnul said nad uut informatsiooni teistsuguse planeedisüsteemi kohta. Teadlased oletavad, et Kepler-20 süsteemis liikusid planeedid tähele lähemale. Samas ei teata, miks liikumine lõppes ning miks need planeedid stabiilses olekus on.

Kepler-20 süsteem asub Maast 950 valgusaasta kaugusel Lüüra tähtkujus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles