Põhjakorealasi hoitakse raudse rusika all ajupesu ja vangilaagrite abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurvastavad põhjakorealased
Kurvastavad põhjakorealased Foto: SCANPIX

Möödunud nädalalõpul surnud Põhja-Korea juht Kim Jong-il valitses oma rahva üle ajupesu ja sunnitöölaagrite abil.

Kinnitamata andmetel on selle vägivallamasinavärgi rataste vahele jäänud üle 200 000 inimese, kelle poliitiline meelestatus Suurele Juhile meeltmööda ei olnud, edastab AFP.

Vangilaagrid asuvad asustamata piirkondades, kust põgenemine on väga raske.

Inimõigusorganisatsioonid on intervjueerinud endisi Põhja-Korea vange, kelle sõnul töötasid nad nagu orjad. Piinamised on tavalised ning vangide silme all viidi täide ka hukkamisi.

Amnesty Internationali andmetel on neis laagrites kuubikukujulisi piinamiskonge, kus on võimatu pikali olla või seista.

Väidetavalt on neis kuubikutes piinatud ka alaealisi.

Põhja-Koreas hakati vangilaagreid rajama 1950. aastatel. USA ja teiste lääneriikide luuresatelliidid paljastasid, et nüüdseks on Põhja-Koreas lausa vangilaagrite võrgustik.

Amnesty Internationali raportis seisab, et kõige karmimate oludega laagrid asuvad Lõuna-Pyongjangi ning Lõuna-ja Põhja-Hamkungi maakondades. Talvel langeb temperatuur seal väga madalale.

Vangidel ei ole talveriideid ning nad on pidanud sööma rotte, et ellu jääda.

Pole veel teada, milline on Põhja-Korea uue juhi sisepoliitika. Võim arvatakse minevat Kim Jong-ili pojale Kim Jong-unile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles