Marsil on elu võimalik eelkõige pinna all?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsil on elu võimalik pinna all?
Marsil on elu võimalik pinna all? Foto: SCANPIX

Austraalia rahvusülikooli teadlased tegi Marsil elu võimalikkusest arvutisimulatsiooni.

Uuring näitas, et elu Punasel planeedil on mingil alal võimalik, edastab AFP.

Selleks võrreldi Marsi ja Maa temperatuure, pinnavorme ja pinnakihti.

Piirkonda, kus elu esineb uuritakse tavaliselt planeedi pinnasekihist kuni ülemiste atmosfäärikihtideni. Uurijate arvates võib Marsil leiduda elu kolme protsendi suurusel alal, millest enamik siiski on pinna all.

Uuringus püüti teha kindlaks, kui palju võib Marsil võib olla veega alasid, kus Maa leiduvate mikroorganismide sarnased organismid saaksid elada.  Marsi polaarpiirkondadest on leitud jäätunud vett.

Gravitatsioon Marsi pinnal on nii väike, et vesi haihtuks. Pinna all on külgetõmbejõud suurem  ja selle tõttu võib seal vett leiduda. Teatud sügavusel on ka piisavalt soe bakterite ja muude mikroorganismide elutegevuseks.

Marsi pinnal on keskmine temperatuur miinus 63 kraadi. Planeedi pinna sees aga märgatavalt kõrgem.

Uuringut juhtinud Charley Linweaveri kinnitusel on nende uuring seni parim, mis on näidanud ära, kas Marsil saab elada mikroobe.

«Ka Maal on aset leidnud pikk eluprotsess. Esmalt olid vees mikroorganismid, millest hakkasid arenema kõrgemad organismid kuni inimeseni,» lausus teadlane.

Marsi uurimist jätkatakse nii praktiliselt kui teoreetiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles