Rottidel on empaatiavõime?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott
Rott Foto: Wikipedia.org

USAs Chicago ülikoolis tehtud uuring näitas, et rottidel on empaatiavõime ning nad aitavad hätta sattunud kaaslasi.

Uurijatele oli üllatuseks, et rotid ruttasid päästma kaaslasi, avades neile vabadusse pääsemiseks puuriukse, edastab The Telegraph.

Nad lisasid, et rotid ei vajanud altruistlikuks käitumiseks mingit tõuget toidu, näiteks šokolaadi näol.

«Tegemist oli esimese korraga, mil saime kindlad tõendid, et rotid on võimelised altruistlikult käituma. Tegime seeria käitumisel põhinevaid katseid, mis näitasid rottide altruismi,» sõnas uuringu juht Jean Decety.

Ta lisas, et juba varasemast oli teada, et mitte ainult inimestel, vaid ka loomadel võib olla empaatiavõime.

Teadlased tegid laboris mitu katset kahe rotiga. Üks rottidest oli puuris, mille ust sai lahti vaid väljapoolt. Teine rott lasti aga vabalt liikuma läbipaistvasse plastiktorusse, millest ta nägi ja kuulis vangistatud kaaslast.

Nii-öelda vabaduses olnud rott õppis katse-eksituse meetodil, kuidas kaaslane vabastada ehk puuriuks lahti teha.  See õnnestus tal üsna ruttu.

Teadlased tegid veel ühe katse, milles teise plastiktorusse pandi šokolaadi. Selle toru suue tuli šokolaadi kättesaamiseks lahti teha.

Uurijate üllatuseks ei läinud rott mitte kohe šokolaadi noolima, vaid esmalt ikka kaaslast päästma.

«See oli väga huvitav. Katsealune rott oleks kohe võinud minna ja plastikoru avada ning šokolaadi kätte saada. Kuid ta ei teinud seda, vaid eelistas kaaslase vabastamist,» lisas uurija Peggy Mason.

Teadlastemeeskond rõhutas, et enne katseid ei olnud neid rotte mitte mingil viisil treenitud.

«Rotid olid motiveeritud mingi sisemise sunni tõttu. Me ei näidanud, kuidas uksi avada, ka ei olnud neil sellest varasemat kogemust. Kui ühe korraga puuriust lahti ei saanud, jätkas rott pusimist niikaua kuni sai ukse lahti. Roti ainsaks eesmärgiks oli «vangistatud» kaaslane päästa,» nentisid uurijad.

USA veterinaar, Eesti päritolu Jaak Pangsepp sõnas, et lisaks rottidele on ka teistel loomadel emotsioonid.

«Imetajate emotsioonimuster on põhijoontes sarnane, on siis selleks kas rotid või inimesed,» lausus Pangsepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles