Rongad suhtlevad «käemärkide» abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronk
Ronk Foto: Wikipedia.org

Saksamaa Max Plancki instituudi teadlased märkasid, et rongad kasutavad suhtlemisel oma tiibu ja nokka viisil nagu inimesed teevad käemärke.

Uurijate sõnul oli see esimene kord, mil nad midagi sellist märkasid mitte primaatide, vaid lindude juures, kirjutab Live Science.

9 – 12-kuused lapsed kasutavad erinevaid žeste, et täiskasvanute tähelepanu mõnele objektile suunata. Neid enne rääkima õppimist kasutatavaid žeste peetakse vajalikuks, kuna need annavad tõuke hilisemaks keele kasutamiseks.

Ka koerad ja teised loomad kasutavad žeste, kuid tavaliselt inimesed treenivad loomi selleks.

Bioloog Simone Pika sõnul on žestide loomulikku kasutamist seni märgatud vaid primaatidel. Kuid isegi looduses elavad inimahvid žestikuleerivad võrdlemisi harva.

Kuid nüüd leiti, et rongad ning nende sugulased varesed ja harakad on üsna intelligentsed ning suudavad žeste teha. Nad on mõnes katses isegi inimahvidele konkurentsi pakkunud.

«Kui ma esimest korda ronki uursisin, märkasin, et nad on väga objektidele keskendunud linnud. Mulle meenus pilt mu lapsepõlvest, kus nii mina kui ka mu kaksikvend märkasime järsku meie lemmikmänguasja, mille me olme mõneks ajaks ära unustanud. Järsku sai sellest mänguasjast meie mängu keskpunkt ja me suunasime kogu oma tähelepanu sellele. Sama juhtub siis, kui rongad mängivad üksteisega ja suunavad tähelepanu objektidele,»selgitas Pika.

Nägemaks, kas rongad kasutavad «käemärke», läksid teadlased Austriasse Grünausse Cumberlandi loodusparki. Iga ronk sai sildi külge, et neid oleks võimalik eristada.

Uurijad märkasid, et rongad kasutasid nokka nagu inimesed teevad käemärke. Rongad pakkusid kaaslastele žestide abil näiteks kive, sammalt ja muud. Rongad suunasid oma žestid eelkõige vastassoost kaaslastele. Rongad suhtlesid ka nii, et lõid nokki kokku või liigutasid suhtlusalust objekti koos. Sellised žestidega võivad rongad tekitada potentsiaalses partneris huvi  või siis tugevdada juba olemasolevaid suhteid.

«Meie jaoks oli kõige üllatavam, et liik, kes ei saa põhimõtteliselt žeste teha, kuna neil on jäsemete asemel tiivad, tugev nokk ja lennuvõime, teevad mõjusaid mitteverbaalseid žeste,» selgitas Pika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles