Koopia Rooma postiteede kaardist kanti dokumendipärandi nimekirja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria rahvusraamatukogu direktor  Johanna Rachinger (vasakul) ja Austria UNESCO juht Hans Marte näitavad fragmendi koopiat «Tabula Peutingerianast»
Austria rahvusraamatukogu direktor Johanna Rachinger (vasakul) ja Austria UNESCO juht Hans Marte näitavad fragmendi koopiat «Tabula Peutingerianast» Foto: Reuters / Scanpix

Koopia Rooma impeeriumi postiteede kaardist kanti UNESCO dokumendipärandi (Memory of the World- Maailma mälu) nimekirja.

800 aasta vanune kaart asub Austria rahvusraamatukogus alates 1738. aastast, kirjutab AFP.

Kaart kannab nime «Tabula Peutingeriana» ja see kujutab endast seitsme meetri pikkust pärgamendirulli.

Kaart sai oma nime 16. sajandil  elanud saksa antikvaari järgi. Sellele kaardile on kantud 4000 Rooma-aegse asustatud kohta ja nende vahelised teed, kuid ka mäed, jõed ja metsad, alates Hispaaniast kuni Hiinani.

Põhja lõunasuunaliselt on kaardil näha Briti saartest kuni Põhja-Aafrikani. Kuna kaardi kõrgus on ainult 30 sentimeetrit, siis on põhja-lõuna suunas kõik väiksemas mastaabis ja kokku surutud. Nii näiteks on Vahemeri näha kitsa laiguna maa-alade, mis tänapäeval on Horvaatia ja Itaalia, vahel.

«See pole küll täpne kaart, kuid annab siiski vajaliku informatsiooni kätte. See pärgamendile joonistatud kaart valmis 12. sajandil ning selle tegemisel võeti eeskujuks Rooma niinimetatud rullraamatud,» sõnas Austria rahvusraamatukogu töötaja Andreas Fingernagel.

Ta jätkas, et nimetatud kaardi võtsid Rooma ametnikud  aluseks posti edastamisel impeeriumis.

«Originaalkaarti pole säilinud, kuid see võis pärineda 1. – 5. sajandist p.kr. Seni oleme kaardil olevatest 4000 asustatud punktist suutnud kindlaks teha pooled,» selgitas raamatukoguteadur.

UNESCO dokumendipärandi nimekirja on seni kantud 158 dokumenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles