Moslemitest üliõpilased boikoteerivad evolutsiooniloenguid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charles Darwin
Charles Darwin Foto: SCANPIX

Suurbritannia ühes juhtivas ülikoolis õppivad moslemitest meditsiini- ja bioloogiaüliõpilased, kaasa arvatud doktorandid, boikoteerivad evolutsiooniloenguid, kuna seal räägitav minevat koraani kreatsionistlike vaadetega vastuollu.

University College London juhtkond on mures, et suur osa üliõpilasti toob religiooni ettekäändeks, et mitte osaleda Charles Darwini evolutsiooniteooria loengutel, edastab Daily Mail.

Moslemite sõnul lõi Allah maailma, inimkonna ja kõik tuntu ühe liigutusega.

Inimgeneetika professori Steve Jonesi sõnul tekkis küsimus, et kas need üliõpilased on ikka õige aine õpinguteks valinud, kuna õpetatav on nende usuga vastuolus.

«Paar aastat tagasi pidin sellel teemal rääkima äärmuskristlastest üliõpilastega, nüüd siis on kord jõudnud moslemite kätte. Nad ei ilmu loengutele ning kurdavad aine üle, saates e-kirju, et nad ei pea sellist «jama» õppima,» lausus Jones.

Õppejõu sõnul ei saa ta neist üliõpilastest aru, kuna te ise ei ole usklik.

Mitmed õppejõud on saanud ähvardusi, kui nad on väitnud, et darwinism ei sega islami ega vastupidi.

Briti moslemite seas hakkas darwinismi vastasus kasvama pärast seda, kui türklane Harun Yahya kirjutas mitu raamatut, milles teeb Charles Darwini evolutsioonikäsitlust maha.

Yahya arvates on darwinismil seos natsismiga. Selle autori raamatud on moslemite seas väga populaarsed ning neist räägitakse tihti islamistlikel telekanalitel.

Kuulsa evolutsioonibioloogi ja endise Oxfordi ülikooli professori Richard Dawkinsi sõnul teeb teda murelikuks praegune tendents, et moslemitest üliõpilased väldivad evolutsiooniteooriat.

Darwini evolutsiooniteooria viis põhipunkti: liikide viljakus on suur, populatsioonis jääb isendite arvukus enamvähem samaks, toiduressursid on piiratud, kuid samas konstantse suurusega, suguliselt paljunevatel liikidel on iga isend erinev ning suur osa varieerumisest on pärilik.

Darwin arvas, et kogu elu võib olla tekkinud ühest liigist. DNA uurimine on seda kinnitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles