Gobi kõrbe objektid on satelliitide kalibreerimiseks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gobi kõrb
Gobi kõrb Foto: Wikipedia.org

Google Maps paljastas, et Hiinas Gobi kõrbes on kummalised objektid, millele on raske seletust leida.

Välja pakuti mitmeid teooriaid, et tegemist võib olla relvade katsepolügooniga, USA Washingtoni ja New Yorgi kesklinna tänavakaardiga või tulnukasõnumiga, kirjutab Discovery News.

NASA asjatundja Jonathan Hill on veendunud, et neid objekte kasutatakse luuresatelliitide kalibreerimiseks.

Ta selgitas, et fotodel nähtavad heledate joontega struktuurid on Hiina rajatud oma luuresatelliitide kalibreerimiseks. Satelliitide kaamerad teravustavad end nende ruudustike abil ning määravad oma oleku kosmoses.

Hill jätkas, et siiani ei ole olnud andmeid, et Hiinal oleks selliseid kalibreerimismärke. Samas on aga teada, et Hiinal on mitu luuresatelliiti.

On arvatud, et Gobi kõrbes asuvad objektid on peegelduvast metallist. Hill lükkas selle ümber, öeldes te need on tehtud värviga. Kui need oleks kriidist või mingist lenduvast ainest, oleks tuul need ammu laiali kandnud.

Ta lisas, et kalibreerimismärgid üsna mastaapsed, mis viitab sellele, et kalibreeritavate luurekaamerate eraldusteravus ei pruugi just väga kvaliteetne olla.

Gobi kõrbest avastati ka ümarobjektid, mille keskel on hävituslennukid.

Hilli arvates on ka see kalibreerimiseks, näiteks orbitaalsete radariseadmete jaoks.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles