Neandertallased olid oma intelligentsuse ohvrid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neandertallased olid oma intelligentsuse ohvrid?
Neandertallased olid oma intelligentsuse ohvrid? Foto: SCANPIX

Siiani on arvatud, et neandertallased surid välja nutikate nüüdisinimeste tõttu.

Kuid USA Arizona ülikool käis välja teooria, mille kohaselt olid neandertallased intelligentsed ja see sai neile saatuslikuks, kirjutab Daily Mail.

Uurijate sõnul võib arvata, et neandertallaste intelligentsus oli võrreldav nüüdisinimese omaga.

Nüüdisinimese võisid neandertallasi konkurentideks pidada. Samas aga otsisid nüüdisinimesed neandertallastega kontakti ning need kaks inimliiki said ühiseid järglasi.

«Nüüdisinimesed nägid, et neandertallased on nutikad ja sarmikad. Selle tõttu taheti neilt õppida ja nendega kontaktis olla,» selgitasid uurijad.

Teadlased tulid sellele teooriale pärast seda, kui olid olemasoleva informatsiooni põhjalt pannud kokku arvutisimulatsiooni, milline oli viimasel jääajal elu Euroopas ja Aasias.

Neandertallased ja nüüdisinimesed elasid kõrvuti tuhandeid aastaid. Neandertallased surid välja umbes 30 000 aastat tagasi.

Oletatakse, et need kaks inimliiki liikusid toidu otsingutel aina uutele aladele. Kuna nüüdisinimeste arvu oli suurem, siis nad lihtsalt «neelasid» neandertallased lõpuks alla.

«Kaks liiki said omavahel järglasi. See tähendab seda, et sündisid järglased, kes ei olnud enam täisverelised neandertallased. Seega hakkas õigete neandertallaste arv kahanema ning segavereliste arv kasvama. Võib öelda, et kuna nüüdisinimesed tahtsid neandertallastega järglasi saada, siis hukkusid neandertallased oma sarmikuse ja edu tõttu,» selgitas uurija Michael Barton.

Bartoni sõnul lõid nad neandertallaste saatus uurimiseks teoreetilise ja metodoloogilise mudeli, milles võeti arvesse bioloogilisi, kultuurilisi ja keskkonna aspekte.

«Kui võtta arvesse kõik  elukeskkonda mõjutanud faktorid, siis avaldus, et neandertallased kadusid mitte sellepärast, et nad oleksid vähem intelligentsed olnud, vaid selle tõttu, et vaimselt võimekuselt olid nad nüüdisinimestega samal tasemel,» lisas uurija.

Teadlane Riel Salvatore lisas, et neandertallaste juures ei saa kindlasti rääkida sellest, et nad ei olnud kohanemisvõimelised.

«Neandertallastel tuli oma eksistentsi jooksul kohaneda ekstreemsustega mitmeid kordi. Kohaneda tuli ka siis, kui ilmusid nüüdisinimesed ning kui tuli kliimamuutus. Just hea kohanemisvõime tegi neist oma edu ohvrid. Keskkonnamuutuste suhtes rohkem tundlikud nüüdisinimesed võisid neandertallastes näha oma edu garantiid,»selgitas Salvatore.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles