Neeva jõest leiti Leningradi blokaadi aegne tank

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburist 50 kilomeetri kaugusel asuvast Kirovskis leiti Neeva jõesti Teise maailmasõja aegne Nõukogude tank
Peterburist 50 kilomeetri kaugusel asuvast Kirovskis leiti Neeva jõesti Teise maailmasõja aegne Nõukogude tank Foto: SCANPIX

Neeva jõest leiti Leningradi blokaadi aegne tankVenemaal Peterburist 50 kilomeetri kaugusel Kirovskis tõsteti Neeva jõest tank, millega Teise maailmasõja ajal Nõukogude väed kaitsesid tollast Leningradi natside eest.

Väidetavalt uppus see raske KV-1 tank 900 päeva kestnud Leningradi blokaadi ajal 1941.aastal sügisel, kui sakslased pontoonsilla õhku lasid, edastab The Telegraph.

Sõjaväesukeldujad avastasid tanki selle aasta mais.

Ekspertide sõnul on tank siiani võrdlemisi heas tehnilises korras, hoolimata vanusest. Ka on võimalik see tank restaureerida ning endine välimus tagasi anda.

Pärast seda plaanitakse tank panna muuseumi ning kasutada paraadidel, millega mälestatakse Leningradi kangelaslikku kaitsmist.

Oletatakse, et tanki meeskond pääses enne masina uppumist välja, kuna sellest ei leitud inimjäänuseid.

Vene sõjaajaloolased otsivad nüüd, kes kuulusid selle tanki meeskonda ning panevad kokku pilti selle tanki ajaloost.

Nõukogude Liidu Punaarmee edukat tegutsemist Saksa Wermachti vastu Leningradi kaitsmisel peetakse Teise maailmasõja üheks pöördepunktiks.

Leningradi blokaad oli Leningradi, nüüdse Peterburi piiramine Saksa armee poolt. Piiramine sai alguse 8. septembril 1941 ning kestis 27. jaanuarini 1944. See oli Teise maailmasõja üks kõige ohvriterohkemaid sõjalisi aktsioone. Blokaadi kestel suri nälga üle 640 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles