Rahapuudus pani ameeriklased võltsraha trükkima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapuuduses ameeriklased on hakanud võltsraha trükkima
Rahapuuduses ameeriklased on hakanud võltsraha trükkima Foto: SCANPIX

Rahapuuduses ameeriklased lahendavad majanduslangusest tekkinud kriisi oma meetoditega ning on hakanud üha rohkem võltsraha trükkima.

Ametivõimud püüavad võltssedelite massilisele kasutamisele piiri panna, kirjutab AP.

Ametnike sõnul ei kontrollinud ostukeskused ja kauplused jõuluostude ajal raha nii täpselt ja selle tõttu võeti võltssedeleid üsna palju vastu.

«Jõulud ja aastavahetus on aeg, mil võltsraha rohkem liikuma hakkab. Poed ja ostukeskused on sel ajal ülekoormatud ning kontroll nõrgeneb,» sõnas  FBI agent John Large.

Ta lisas, et aastalõppudel on võltssedelite kasutamine alati sagenenud, kuid nüüd on viimase viie aasta suurim kogus võltsraha ringlusse lastud.

Võltsraha kasutamine aastaga kasvanud 28 protsenti. FBI andmetel on siiani leitud võltsitud raha 64,4 miljoni dollari (708 miljonit krooni) eest.

«Tegemist ei pruugi olla organiseeritud kuritegevusega, sest oleme rahavõltsimises kinni pidanud nii üliõpilasi, kes valmistasid 20 dollari väärtusega kupüüre pitsa ja õlle ostmiseks ning pereisasid, kes tegid võltsraha bensiini ostmiseks,» lisas võltsrahajuhtumeid uurinud agent Brian Marr.

Näiteks Michiganis uuritakse praegu juhtumit, kus 15-aastane koolipoiss ostis kooli sööklast toitu võltsraha eest.

Teises juhtumis arreteeris Georgia osariigi politsei mehe, kes valmistas võltssedeleid oma kodus köögis värviskanneri abil.

Uurijate sõnul on rahavõltsimine muutunud uut tüüpi koopiamasinate ja skannerite tõttu üsna hõlpsaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles