Piret Kalda: ärge materdage lapsi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Kalda
Piret Kalda Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Näitlejanna Piret Kalda oli esimene, kes oma klassist kõrgkooli sisse sai, ehkki keemiaõpetaja arvates oleks õpilane Kalda lihttööliseks sobinud.

Nüüd emana soovitab Kalda õpetajatele, et lapsi ei tasu maha teha, vaid neisse tuleb uskuda, kirjutab ajakiri Naised.

 

Kalda sõnul käis ta keskkoolis keemia süvaõppega klassis. Kunagi unistas arstiks saamisest, kuid  ühel hetkel huvi lihtsalt kadus. 

 

«Ühtäkki sain aru, et keemiat ma õppida ei taha ja arsti minust ei saa. Nõukogude ajal andsid suunamiskirju kõrgkooli klassijuhatajad. Meie klassijuhatajat asendas tookord just keemiaõpetaja. Ütlesin, et tahan kindlasti edasi õppida,» meenutas näitlejanna. 

 

Kalda jätkas, et õpetaja saatis talle külma pilgu ning soovitas kõrgkooli pürgimise asemel endale töökoht valmis vaadata ja lihttööliseks saada. 

 

«Mulle pandi tempel peale. Lõpuks läks aga nii, et olin klassist esimene, kes kõrgkooli sisse sai. Lavakunstikateedri eksamid toimusid kohe kevadel,» lausus Kalda. 

Kalda meenutas, et tema üks klassivend läks keemiaõpetajale rõõmusõnumit viima ja õpetaja teatas selle peale tigedalt, et see on Kalda jaoks paras koht.

 Näitlejanna sõnul polnud õpetajal õigus teda tembeldada, ent temasse suhtuti, et kui keemia on kolm, siis järelikult on ta loll ega kõlba mitte kuhugi. 

«Ärge materdage lapsi! Õpetaja ülesanne on hoopis leida lapsest võimed ja suunata. Usun, et õpetama peaksid tõesti vaid need inimesed, kes tahavad südamest õpetajad olla,» selgitas Kalda.

Näitlejanna arvates peab õpetaja lastesse uskuma ja lootma, sest mingil hetkel ei tunne õpilased enam huvi, mis õpetaja klassi ees teeb. 

«Vanemana näen ma seda kõike kodus. Kuid uskuge – neist saavad inimesed. Ja lapse praegune käitumine ei tähenda ju, et ta kahe aasta pärast samasugune oleks. Tühja sellest, et laps on umbsema peaga ega jaga lennult, kuid ta ei ole sellepärast halb laps,» leidis näitlejanna.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles