India ookeani korallid on tsunamist hästi toibunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India ookeani korallid on 2004. aasta tsunamist hästi toibunud
India ookeani korallid on 2004. aasta tsunamist hästi toibunud Foto: AFP / Scanpix

Neli aastat tagasi India ookeanis maavärina tagajärjel tekkinud tsunami põhjustas suurt hävingut nii maal kui ka meres.

Esialgu arvati, et tsunami tekitatud kahjustuste tõttu sealsed korallid enam ei taastu, kirjutab AFP.

Teadlased on India ookeanis asuvaid koralle neli aastat jälginud ning nende sõnul on korallid sellest katastroofist hästi toibunud.

Wildlife Conservation Society (WCS) andmetel on uued korallid hakanud kasvama isegi kõige enam tsunami tõttu kannatanud piirkondades.

WCSi kinnitusel on hakanud paranema ka nende korallide olukord, mis juba enne tsunamit näitasid väljasuremise märke.

Korallidele on ohuks kalapüük, saastatus ja turism.

Paljud kalapüüdjad on India ookeanis loobunud merekeskkonda hävitavatest püügiviisidest. Lisaks on mitmetesse kohtadesse koralle istutatud.

«See on hea näide looduse vastupanuvõimest ja toibumisest,» sõnas WCSi Indoneesia programmi koordinaator Stuart Campbell.

Korallid  ehk õisloomad (Anthozoa) on peamiselt soojades meredes elavad ainuõõssed. Korallidel on suuketta ümber kõrverakkudega kombitsad, kehaõõs on vaheseintega jaotunud  radiaalseiks kambreiks.  Enamikul on värvikad  polüübid ja sarv-või lubiainest  toes. Koloonialiste õisloomade  sarrad moodustavad korallrahusid.

Tsunami on maavärina, maalihke või vulkaanipurske tagajärjel tekkinud hiiglaslik merelaine.

2004. aasta India ookeani maavärin oli veealune maavärin, mis leidis aset 26. detsembril 2004 kell 00:58:53 maailmaaja järgi , kell 7:58:53 kohaliku aja järgi.

Maavärina kese oli India ookeanis Sumatra põhjaosast lääne pool.

Maavärina võimsus oli 9,0 magnituudi. See oli võimsaim maavärin pärast 9,2-magnituudist suure reede maavärinat 1964, mille kese oli Alaska lähedal, ning võimsuselt neljas alates 1900. aastast.

Maavärina tekitatud tsunami laastas Indoneesia, Sri Lanka, India, Tai ja teiste maade randu. Lained jõudsid koguni Somaaliasse, mis asub maavärina epitsentrist 4500 kilomeetri kaugusel. Randu üleujutavate lainete kõrgus oli kuni 15 meetrit.

Tsunami ohvrite kohta lõplikud andmed puuduvad, kuid on teada, et hukkus vähemalt 166 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles