Kas naiste vähesus vallandab sõja?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultraheliuuring India Anandi haiglas
Ultraheliuuring India Anandi haiglas Foto: SCANPIX

Ajaloost on teada, et ühiskondades, kus mehi on rohkem kui naisi, ei ole just meeldiv elada.

Maailma rahva arv kerkis oktoobri lõpul seitsme miljardi inimeseni, edastab smh.com.au.

Rahvastikueksperdid hoiatasid, et osades riikides on rahvastikupoliitika tõttu tekkinud olukord, kus sugupoolte arvukus on tasakaalust väljas.

Prantsuse demograafi Christophe Guilmoto sõnul esineb «äärmuslikku demograafilist maskulinisatsiooni» enim Indias ja Hiinas, kus on tüdrukuloodete aborteerimine tavaline.

Paljude demograafide arvates võib järgneva 50 aasta jooksul neis riikides tekkival naistepuudusel olla sama karmid tagajärjed nagu kliimamuutusel.

Loodus on tavaliselt paika pannud, et iga 100 naise kohta tuleb 104 – 106 meest. Mehi sünnib alati rohkem, kuna neid hukub tavaliselt rohkem.

Indias ja Vietnamis on iga 100 tüdruku kohta 112 poissi. Hiinas on iga 100 tüdruku kohta ligi 120 poissi. Maailmas on paiku, kus iga 100 tüdruku kohta tuleb rohkem kui 130 poissi.

Ekpertide sõnul on samasugune demograafiline olukord ka Lõuna-Kaukaasia riikides Aserbaidžaanis, Gruusias ja Armenias, kus 100 tüdruku kohta on 115 poissi.

Lääne pool asuvates riikides on nii Serbias ja Bosnias.

Demograafide sõnul on maailmas puudu 160 miljonit naist, kes langesid selle ohvriks, et paljudes riikides eelistatakse poisse ja mehi.

Asjatundjate sõnul aborteeritakse Indias igal aastal pool miljonit tüdrukuloodet.

«Kui varem käisid maapiirkondades elavad naised linnades ultrahelis, tegemaks kindlaks, mis soost laps on. Tänapäeval on külades ultraheliaparaadid olemas. Indias eelistatakse poisse ja ultraheli abil on lapse sugu lihtne kindlaks teha,» selgitas mittetulundusorganisatsiooni Population Foundation of India esindaja Poonam Muttreja.

Isegi kui kümne aastaga stabiliseeruks Indias ja Hiinas sündivate tüdrukute ja poiste arv, oleks neis riikides täiskasvanud meestele ikka naisi puudu.

«Neis riikides abielluvad mehed siis märgatavalt hiljem. See hiline abiellumine toob kaasa suure vallaliste meeste hulga,» selgitasid demograafid.

Nad lisasid, et suure meeste arvukusega riikides võivad naised hakata mitmemehepidajaks ning kasvada võib ka naistest seksituristide arv.

Samas on meeste ülekaaluga ühiskondades oht suuremaks vägivallaks, konfliktideks ning isegi sõja tekkimiseks.

Lääne poliitikateadlased Valerie Hudson ja Andrea den Boer peavad Aasia riikide suurt meeste arvu Lääneriikidele turvalisusohuks.

«Mitmetes riikides kaasneb meeste suure arvukusega vägivald. Seda võidakse ära kasutada, suunamaks need mehed välismaale sõda pidama,» selgitati.

Ka ÜRO mitmed rahvatikuküsimusega tegelevad allüksused on andnud samalaadse hoiatuse.

Kuigi probleem on teada, ei ole seda siiski lahendada suudetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles