Maast möödub 8. novembril Apophisest suurem asteroid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asteroid 2005 YU55 radaripilt
Asteroid 2005 YU55 radaripilt Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA astronoomide sõnul möödub 8. novembril Maast hiiglaslik asteroid, mis on kurikuulsast asteroid Apophisest suurem.

USA rahvusliku teadusfondi teadlase Thomas Statleri sõnul ei ohusta nimetatud asteroid Maad, edastab news.com.au.

Tegemist on ümarasteroidiga 2005 YU55, mille läbimõõt on 400 meetrit. See asteroid möödub Maast 325 000 kilomeetri kauguselt, seega lähemalt kui asub Kuu.

Järgmine selline juhtum leiab aset alles 2028. aastal.

Siis tuleb astronoomidel pilgud pöörata 300 meetri suurusele asteroid Apophisele, mis Vene teadlaste arvates võib Maaga kokku põrgata 2036. aastal.

Kes soovib järgmisel nädalal mööda liikuvale asteroidile pilgu heita, peaks NASA sõnul kasutama vähemalt 15-sentimeetrise diameetriga teleskoopi.

«Palja silmaga ei ole selle möödumist näha. Vaatlemise teeb raskeks see, et nimetatud asteroid liigub väga kiiresti,» selgitasid teadlased.

NASAl vaatlemisega probleeme ei ole, sest teadlased kasutavad selleks Californias asuvat Deep Space Network Antenna vaatlussüsteemi.

Põhja-Ameerikas saab 2005 YU55 teekonda jälgida veel mitme teise radarteleskoobi abil.

Astronoomide sõnul on tegemist C-klassi asteroidiga, see on väga tumedat värvi ning üsna poorne.

Selle asteroidi avastas 2005. aastal USA Spacewatch Project teadlane Robert McMillan.

NASA kinnitusel on 2005 YU55 Maale ohutu, kuid kosmoses liigub 1262 asteroidi, mis on suuremad kui 150 meetrit ning mida peetakse Maale võimalikuks ohuks.

Animatsiooni vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles