Värvi eemaldanud koristaja rikkus teose

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristaja.
Koristaja. Foto: SCANPIX

Saksamaal rikkus üks sihikindel koristaja kallihinnalise kunstiteose.

Koristaja arvas, et Dortmundi kunstimuuseumis välja pandud kunstnik Martin Kippenbergeri teosel on midagi, mis tema arvates sinna ei kuulu, edastab The Telegraph.

Teos kannab pealkirja «Wenn's anfaengt durch die Decke zu tropfen» (Kui laest  hakkab tilkuma) ja see koosneb kahest puidust konstruktsioonist, mille all oli pruuniks värvitud kauss, viidates sellega roostele.

Koristaja arvas, et pruun värv kausil on liigne ning eemaldas selle.  

Muuseumi esindaja sõnul on võimatu kunstiteost ennistada. Samuti ei olnud koristaja kursis muuseumis kehtestatud reegliga, mille kohaselt peab koristuspersonal koristamisel hoiduma teostest vähemalt 20 sentimeetri kaugusele.

Kippenbergerit peeti oma põlvkonna üheks parimaks kunstnikuks. Ta suri 1997. aastal vaid 44-aastasena.

Nüüd on selle kunstniku tööd väga hinnas. Selle aasta alguses müüdi Londonis Christie`s oksjonimaja oksjonil ta teos 1 329 250 naela eest.

Dortmundi intsident ei ole esimene selline, milles kunstiteos langes koristaja ohvriks.

2004. aastal viskas Londoni Tate Moderni koristaja osa kunstnik Gustav Metzgeri teosest prügikasti, pidades seda prügiks.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles