520 päeva kestnud «Marsi missioon» lõppeb täna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mars 500 uurimismissioonil osalejad
Mars 500 uurimismissioonil osalejad Foto: SCANPIX

Täna lõppeb Venemaal katse, millega simuleeriti Marsi missiooni.

Kuus meest on Moskvas asuvas Venemaa teaduste akadeemia bioloogilitse ja meditsiiniliste uuringute instituudi laboris asuvas erikapslis alates möödunud aasta juunist, edastab Reuters.

15 miljonit dollarit maksnud Mars 500 katse eesmärgiks oli uurida, kuidas inimese tervis peab vastu pikal ja raskel lennul Marsile ja sealt tagasi.

Kuus vabatahtlikku Euroopast ja Venemaalt kogesid pika kosmosereisil ette tulla võivaid probleeme, välja arvatud kaaluta olekut ning kosmilist kiirgust.

Samas aga elasid nad täielikult kosmo- ja astronautide elu, sõid kosmosetoitu, said pesta harva ning võtsid iga päev endalt vere- ja uriiniproove.

Kommunikatsioon välismaailmaga toimus 20 minutise viivitusega.

«Uuring näitas, et eristuses olemine tekitab üsna kõrget stressi. Kõige raskem oli meeskonnal taluda informatsiooni puudust,» sõnas Venemaa biomeditsiini instituudi arst Igor Ushakov.

Missiooni käigus simuleeriti ka Marsi pinnal viibimist ning selle planeedi uurimist.

Eelmine samalaadne Marsi lennu simulatsioon kestis 420 päeva, see lõppes meeskonnasiseste ületamatute probleemide tõttu.

Nüüdset katset peetakse edukaks, kuna see viidi lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles