Galerii: Roomast leiti luperkaalide kultuse pühamu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luperkaalide koopa sisevaade
Luperkaalide koopa sisevaade Foto: AFP/SCANPIX

Itaalia arheoloogid leidsid Roomast koopa, mis teadlaste sõnul võis olla selle linna «asutajatele» Romulusele ja Remusele pühendatud kultuse pühamu.

Merekarpide ja mosaiikidega kaunistatud koobas leiti arheoloogiliste väljakaevamiste käigus keiser Augustuse paleejäänuste lähistelt Palatinuse mäelt, kirjutab STT.

Arheoloogide kinnitusel on see ehitis rajatud keiser Augustuse valitsusajal ja tegemist luperkaalide kultuse kummardajate pühamuga.

«Erksavärviline, kireva mustriga koobas asub 16 meetri sügavuses ja see on üsna hästi säilinud,» lisasid uurijad.

Luperkaalid oli iidne Rooma püha, millel algselt austati karjasejumalat Lupercust. Neid pühitseti 15. veebruaril Lupercali koopa juures Palatinuse mäel, kus emahunt olevat üles kasvatanud Rooma linna legendaarsed asutajad kaksikud Romuluse ja Remuse.

Nendega seotud Rooma legendide seas on legend Faustulusest, lambakarjusest, kes olevat leidnud kaksikud hundikoopast ning võtnud enda juurde koju, kus tema naine Acca Larentia kasvatas nad üles.

Augustus (Imperator Cæsar Divi filius Augustus), sünninimi Gaius Octavianus, hiljem Gaius Julius Caesar Octavianus oli esimene Rooma keiser. Sündis 23. septembril 63 e.kr ja suri 19. august 14 p.kr.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles