Ameeriklannad kardavad halloween'i ajal last sünnitada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklannad kardavad halloweeni ajal last sünnitada?
Ameeriklannad kardavad halloweeni ajal last sünnitada? Foto: SCANPIX

USAs Yale`i ülikooli rahvatervise instituudi tehtud uuring näitas, et märgatavalt vähem ameeriklannasid sünnitab halloween'i ajal kui valentinipäeva paiku.

Uurijate sõnul võivad naiste alateadvust mõjutada nende kahe püha sümboolne tähendus – esimest seostatakse laipade, teist aga inglitega, kirjutab msnbc.com.

«Üha rohkem ameeriklannasid püüab oma rasedust sättida nii, et laps ei sünniks oktoobri lõpul ja novembri alguses, kuna seda aega seostatakse surma ja nõidadega. Samas aga soovitakse lapse sündi sõbrapäeval, mida seostatakse armastuse ja romantikaga,» selgitasid uurijad.

Teadlaste arvates võivad naised lapse sündimise aega mõjutada alateadlikult.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et naised mõjutavad sünnitustegevuse algust ning sünniprotsessi käivitumine ei ole nii spontaanne, kui seni arvatud.

 «Positiivne seos valentinipäevaga võib naistel tekitada soovi, et laps sel ajal ilmavalgust näeks. Kuid halloween'i negatiivne seos võib aidata sünnitust edasi lükata,» lisasid teadlased.

Uurijate sõnul mõjutavad naiste teadlikud või alateadlikud mõtted nende organismi hormoonsüsteemi, andes kehale käsu, kas lapse sünd esile kutsuda või siis sünd edasi lükata.

Teadlased töötasid läbi ka kolm miljonit sünnituste kohta käivat dokumenti. Nad uurisid, kui palju lapsi sündis kahe nädala pikkuse perioodi jooksul, mis jäi halloween'i ja valentinipäeva lähedusse. Uuringusse kaasati ka see, millisel viisil laps sündis – kas tavaliselt või keisrilõikega.

Uurijate sõnul valisid nad üldkultuurilised pühad, nagu seda on halloween ja valentinipäev, kuna need ei ole riigipühad, mil haiglad töötavad vähendatud koosseisuga.

Leiti, et valentinipäeva, mida seostatakse lillede ja armastusega, paiku sündis rohkem lapsi. Halloween'i paiku laste sündimus langes märgatavalt.

Valentinipäeva ajal oli sünde mitme protsendi võrra rohkem. 3,6 protsenti neist olid tavalised sünnitused, 12.1 protsenti aga keisrilõiked.

Halloweeni ajal aga langes laste sündimus 18,7 protsendi võrra.

11 aasta pikkuse perioodi jooksul kasvas ameeriklannade seas lapse ilmaletoomine valentinipäeva ajal viie protsendi võrra ning kahanes halloween'i ajal 11,3 protsendi võrra.

«Naisi mõjutavad nende kahe tähtpäevaga seostatavad kultuurilised sümbolid ja arusaamad. Kuid ka psühholoogilised faktorid nagu armastus ja hirm,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles