Baltic Session saab hakkama kultuuripealinna toeta

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltic Sessioni dance’i võistluse kohtunik Caleaf õpetab tantsimist erinevates paikades üle maailma.
Baltic Sessioni dance’i võistluse kohtunik Caleaf õpetab tantsimist erinevates paikades üle maailma. Foto: JJ-Streeti pildikogu

Kas teate, mis vahe on locking’ul ja popping’ul? Vihjeks vaid niipalju, et siin pole midagi pistmist ei lukkude ega Mary Poppinsiga.



Usutavasti on enamik sel nädalavahetusel Tallinnas toimuva Baltic Sessioni (BC) tänavakultuurifestivali külalistest teadlik, et locking ja popping on tantsustiilid, mille juured peituvad 1960.–1970. aastate funkmuusikas. Ja oskavad ka seletada, mis neid teineteisest eristab.

Erandina paljudest regulaar­selt toimuvatest festivalidest ei toeta BC 2011 sihtasutus Kultuuripealinn 2011. Festivali peakorraldaja Joel Juhi sõnul oli tegemist arusaamatusega.

«Minuga tuldi rääkima küll, aga vist saime teiseteisest erinevalt aru. Ma mõistsin, et mina pean tegema festivali Kultuuripealinn 2011 all, maksma ise ürituse kinni ja kellelegi nn reklaami tegema. Kahjuks sain ise asjadest valesti aru,» lausus ta.

Tänavakultuuri festival BC toimub tänavu juba kolmandat korda ja on kenasti üle saanud masulöögist, mis sundis ühe aasta vahet pidama.

Juba 20. oktoobrist alates on iga päev Solarise keskuse aatriumis kõlanud bassitiined muusikahelid ja kogunenud värvika välimusega noored, et osaleda tänavatantsu stiilidest inspireeritud võistlustel. Tõeliselt läheb BC lahti täna.

Tänavu on osalejaid kaks korda rohkem kui mullu, üle 500 inimese, kes on kohale tulnud Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist, Norrast, Suurbritanniast, Hollandist, Kanadast, USAst, Venemaalt ja Alžeeriast.

«26.–30. oktoobrini toimuv festival on üks Baltikumi suuremaid tänavakultuurifestivale, mis ühendab endas peaaegu kõike, mis seoses tänavakultuuriga mõttesse tuleb: tants, mood, beatbox, grafiti, filmid,» tutvustas Juht.

«Üritame neil päevil tutvustada võimalikult palju tänavakultuuri elemente. Meie põhisuunitlus on meelelahutus ja peame oma festivali pereürituseks,» lisas ta.

Eelmisel aastal külastas festivali 2500 inimest. Tänavakultuuri nimetab Juht moodsaks eneseväljendusviisiks.

«See kultuur on midagi, millest saad kohe aru, kui näed neid inimesi, kes on selle sees. Neid iseloomustab riietus, sõnavara, hoiak jne,» räägib mees, kelle jaoks lifestyle (elustiil – toim) on kui söök, milleta ta elada ei suuda.

Tänavakunsti tutvustamiseks on Skyparki (Pärnu mnt 139e) ehitatud neljameetrine mudellinnak, millel grafitikunstnikud täna alates kella 12 beatbox’i-helide saatel hakkavad kätt proovima.
Võistluse teemaks on «Beebilinn», mis juhib tähelepanu elanikkonna kesisele juurdekasvule.

Juht soovitab eristada kunstilist grafitit ja nn tagimist. Viimane tähendab isikule omase märgi kandmist suvalistele pindadele ja on linnakodaniku jaoks sodimise sünonüüm.

«Grafiti on kunst ja sodimine on sodimine,» selgitas ta. «Kui suitsetajatele on loodud suitsuruumid, kus nad saavad teisi segamata sigarette tõmmata, siis meie lõime keskkonna grafitikunstnikele. Sodimist me ei poolda, tegeleme tänavakunsti arendamisega.»

Pärast võistlust võetakse kunstilise värvikorra saanud makett lahti ja monteeritakse taas kokku homme Nokia kontserdimajas, kus seda võivad imetleda kõik festivalikülalised.

Täna toimuvad Nokia kontserdimajas tantsuvõistluste eelvoorud. Üks festivali suuremaid välismaiseid staare, «America’s Next Top Modeli» nimelisest tele-show’st tuntud Benny Ninja istub samuti võistluste žüriis.

Baltic Session

•    28. oktoober: rahvusvaheline grafiti- ja beatbox’i-võistlus Spray City Tallinnas Pärnu mnt 139e, Skyparki hoovis

•    28.–29. oktoober: kaks päeva silmailu tantsuvõistlustel Nokia kontserdimajas

•    29. oktoober: glamuursed moe- ja tantsu-show’d Nokia kontserdimajas

•    30. oktoober: rahvusvahelise koolitajaga tantsutöötoad JJ-Streeti tantsukoolis

•    Info www.balticsession.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles