Tambet Tuisk: tahan näha, mis on väärt minu mõtted ja oskused

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Idioot» - Rainer Sarneti draama esilinastus 12. oktoobril  Tallinnas Coca-Cola Plazas.
Tambet Tuisk
«Idioot» - Rainer Sarneti draama esilinastus 12. oktoobril Tallinnas Coca-Cola Plazas. Tambet Tuisk Foto: Jelena Rudi

Näitleja Tambet Tuisk lahkub hooaja lõpus teatrist NO99. Tambet ütles Arterile, et  tema kinnisvara on kõiksusesse kadunud teatrietendused, ülimat rahuldust pakkuvad õnnestunud proovid ja tselluloidile talletatud filmid.

Lõpetad lepingu NO-teatriga ja oled avatud uutele pakkumistele?

Astun füüsiliselt NO99st kõrvale. See ei tähenda, et lähen kusagile mujale teatrisse. Lihtsalt püüan elada nii, et ei tee hommikuti proove ega õhtuti etendusi. Mul ei ole majanduslikku garantiid, aga ma annan endale võimaluse vaadata, mis saab, tahan suurendada oma elus isikliku vastutuse osa.

Minu kinnisvara ongi need kõiksusesse kadunud teatrietendused, ülimat rahuldust pakkuvad õnnestunud proovid, tselluloidile talletatud filmid. Minu nägu ja minu oskused, minu mõtted. Tahan näha, mis need väärt on, ja kas üldse on.

Sellest on raske aru saada, kui hinnatud ja väga rakendatud näitleja astub heast peast teatrist kõrvale.

Sa ei saa olla armastatud inimesega 24 tundi koos. Pead andma õhku nii endale kui ka teisele, muidu läheb armastus piinavaks, muutub koormaks. Praegu on hetk, kui pean andma enda ja teatri vahele õhku. Ja küsimus ei ole selles, et keegi kedagi ei armastaks, vaid küsimus on muus. Kirg on meie vahel jätkuvalt alles. Tahan näha, mis minust inimesena saab. Kuidas tööd ja näitlemist näen, kuidas sellest mõtlen.

Kas ei kõla see jutt läbipõlemisena, oled üle töötanud?

Ei, ma olen korra oma elus erialaliselt läbi põlenud. See oli hetk, kui sain aru, et noorena võid teha tööd ööd ja päevad, aga kui sa seda tehes inimesena ei arene, ei ole võimalik teatrit teha. Kui ketrad kogu aeg ühes ja samas ringis, satud ühtedesse ja samadesse situatsioonidesse, lahendad olukordi samamoodi.

Suhtun sellesse nii, et kõik, mis minuga juhtub, peab juhtuma. Siis ei ole ka eksimist. Kui mõtlen, et tahan elada majanduslikult jõukamalt, siis olen enda jaoks läbi kukkunud, kui seda ei juhtu. Kui tahan hoopis rohkem vaba aega, aga saan hoopis palju tööd, siis olen ka ju läbi kukkunud. Ma ei pane end kohustuse lõa otsa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles