Teadlased: elekter aitab kiiresti kvaliteetveini saada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: elekter aitab kiiresti kvaliteetveini saada
Teadlased: elekter aitab kiiresti kvaliteetveini saada Foto: AFP / Scanpix

Teadlaste sõnul teeb noorest veinist läbi lastud elekter sellest kiiresti küpse kvaliteetveini.

Väidetavalt on mõned veinitootjad endale juba lasknud niinimetatud veinitegemise masinad valmistada ning kasutavad neid, kirjutab The Telegraph.

Veinitootjate sõnul saadakse tulemus minutitega.

Nimetatud tehnoloogia töötati välja Hiinas, kus viimasel ajal on viinamarjade kasvatamine väga populaarseks muutunud.

Noorest veinist läbi lastav elekter kiirendab tavapäraseid keemilisi reaktsioone.

Ekspertide sõnul ei ole võimalik vahet teha, kas tegemist on pikka aega valminud või noorest veinist elektri abil saadud veiniga, sest maitse on peaaegu identne.

Xin An Zengi poolt juhitud teadlastemeeskond tegi katse kolme kuu vanuse Cabernet Sauvignoni sordist noore veiniga. Veinist lasti ühe, kolme ja kaheksa minuti jooksul elektrit läbi.

Teadlased analüüsisid veinides toimunud keemilisi muutusi ja veini kvaliteeti. Hiljem anti «elektriveini» maitsta veiniasjatundjatele.

Teadlaste kinnitusel muutus hapu ja toores vein küpse maitsega veiniks.

«Veinist läbi lastud elektri mõjul toimunud muutused olid väga kiired. Juba kolme minutiga oli veini maitse muutunud, kuid samas oli Cabernet Sauvignonile omane joon alles jäänud,» selgitasid teadlased.

Teadlaste sõnul ei tea nad veel täpselt, kuidas elekter veini keemilist koostist mõjutab ning selle tõttu on edasine uurimine vajalik.

Teadlased alustasid viie Hiina veinitootjaga  koostööd, jõudmaks  saladuse jälile, kuidas elekter veinivalmimist kiirendab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles