Kaiser Chiefsi pubirokkarid lubavad õhtul tõsist märulit

, muusikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menukas inglise show-trupp Kaiser Chiefs trambib täna Rock Café lavalaudu.
Menukas inglise show-trupp Kaiser Chiefs trambib täna Rock Café lavalaudu. Foto: BDG

Kaiser Chiefs koosneb viiest briti kutist, kes alates debüütalbumist «Employment» (2005) on kodumaal iga uue albumi plaadimüügitabeli ülemisele reale tõstnud. Nad on täitnud kõik oma fännide ootused. New wave, indie rock, muusika, mis rõhub hoole, kitarridele ja haaravatele refräänidele.


Kaiser Chiefs tuli areenile koos Franz Ferdinandi, The Fratellise, The Futureheadsi, The Rumble Stripsi ja teiste briti uue roki hittnimedega, on aga neist üks väheseid, kelle nimi endiselt tuline on.

Kaiserite muusikat võib nimetada pubirokiks, tänapäeval tähendab see muusikat, mida on hea õlle kõrvale võtta ja, kui jalkamatš on läbi, kaasa jöriseda. Täna esinevad Chiefid Tallinnas Rock Cafés.

Lisaks suvel väljastatud neljanda albumi «The Future Is Medieval» lugudele kuuleb kindlasti ka hitte nagu «Ruby», «I Predict A Riot», «Every Day I Love You Less And Less», «Oh My God», «Saturday Night» ja «Never Miss A Beat».

Uus plaat lindistati aga Ameerika rokkarite Foo Fightersi eeskujul iseehitatud keldristuudios. Kaiser Chiefsi saund on nüüd küpsem, vaatenurk muusikale on edasi arenenud. Asjast räägib bassimees Simon Rix.

Mis teoksil?

Koristan oma maja praegu. Ei mingit rokki ega rolli, lihtsalt liigutan laudu ja lampe.

Kuidas valmistud kontserdiks Eestis?

Noh, ikka teeme proovi ja nii. Aga tegelikult oleme teinud juba neli albumit ja hästi põnev on minna kohtadesse, kus pole enne käinud.

Milline neist neljast albumist on sinu jaoks kõige südamelähedasem?

Arvan, et debüüt «Employment». Hakkasime oma fännibaasi looma ja mine tea, kus me oleks ilma selle plaadita olnud.

Uus album on minu jaoks märksa huvitavam.

Jah, ma nõustun sellega, et see saund on palju originaalsem ja värskem ka meie jaoks. Tüdisime vahepeal ära pidevast albumite tegemisest. Tunnistan, et see uus on muusikaliselt meie parim plaat.

Mis sa arvad, kas Steve Jobs tappis muusikatööstuse või hoopis tegi sellest tööstusest selle, mis ta on praegu?

Tead, just sõpradega rääkisime sel teemal. Suurem osa muusikutest on suured Apple’i fännid. Kuigi ma mõistan iTunesi võimsust, on selles süsteemis ka palju piiranguid, näiteks väiksematele plaadifirmadele. Arvan, et Steve Jobs andis inimestele, mida nad tahtsid, kuigi nad ei teadnud veel, mis on iPod ja muu värk. Aga inimesed vajasid seda. Ja Steve oli väga unikaalne ja tark mees.

Kuidas suhtud kassettidesse?

Ma olen kaheksakümnendate kutt! Ja ma ostsin hästi palju tühje kassette ja lihtsalt tegin miksteipe. Õigupoolest «Yours Truly, Angry Mob» ilmus ka kassetil ja see oli jube populaarne Indias, kuna sealsed teed on nii halvas korras, et autodes ei saagi plaate kuulata, plaadid hakkavad hüppama.

Ja nii kuulatigi vähemalt veel mõne aasta eest meie kassette. Võib-olla on see nali, aga mulle on saadetud pilte, kuidas India taksojuhid kuulavad seda kassetti.

Mõni sõna Eesti kontserdi kohta?

On üsna lahe, et tänapäeval saab esineda ikka uutes ja uutes maades. Me naudime seda, mida teeme. Rahvas saab sama šõu mis Glastonburys ja meile meeldib, kui publik elab kaasa, see paneb meid veel rohkem endast andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles