Psühholoogid: romantilised komöödiad võivad armuelu hävitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romantilise komöödia «Notting Hill» reklaamplakat
Romantilise komöödia «Notting Hill» reklaamplakat Foto: Wikipedia.org

Šotimaa Edinburghi ülikooli psühholoogide sõnul võib romantiliste komöödiate vaatamine armuelu hävitada.

Teadlaste sõnul tekitavad sellised komöödiad inimestes ebarealistlikke ootusi oma intiimelu ja partneri  suhtes, kirjutab BBC.

«Näiteks selliste filmide nagu «Notting Hill» ja «Runaway Bride» fännidel on tavaelus partneritega raskusi. Paljud hakkavad käituma filmitegelaste eeskujul, kuid elu ei ole film» selgitasid psühholoogid.

Psühholoogid võtsid uuringus aluseks 1995 – 2005 rahvusvahelise menu saavutanud romantilised komöödiad.

Nende filmide hulgas olid näiteks «You've Got Mail«, «Maid In Manhattan», «The Wedding Planner» ja «While You Were Sleeping».

«Filmid loovad inimestele pildi, milline elu võiks olla. Abielunõustajad kuulavad tihti paare, kelle arvates peab elu olema nagu filmis, seks ideaalne ning partner peab su soove aimama. Selline suhtumine võib armuelu hävitada.» sõnas psühholoog Bjarne Holmes.

Teadlased tegid ka katse, kus lasid 100 üliõpilasel vaadata  romantilist komöödiat «Serendipity», teisel 100 üliõpilasel aga melodraamat.

Tulemused näitasid, et romantiliste komöödiate eelistajad uskusid rohkem, et saatuse poolt on neile ette nähtud ideaalne suhe.

«Filmides on tavaline, et inimesed kohtuvad, armuvad ja nende suhe töötab. Tegelikkuses suhe areneb kogu aeg ning teineteisega harjumine võib võtta aastaid,» sõnas uurimisprojektiga seotud teadlane Kimberley Johnson.

Järgmisena kavatsevad psühholoogid uurida  meedia mõju intiimsuhetele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles