Väljasurnud valge-orüks äratati uuesti ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljasurnud valge-orüks äratati uuesti ellu
Väljasurnud valge-orüks äratati uuesti ellu Foto: Wikipedia.org

Rahvusvahelise projektiga äratati 1970. aastate alguses välja surnuks kuulutatud valge-orüks (Oryx leucoryx) uuesti ellu.

Tegemist on esmase juhtumiga, mil looduses välja surnud liigi väljasuremisvõimalikkus on nüüdseks kahanenud, kirjutab iltalehti.fi.

Araabia poolsaarel elanud valge-orüks kuulutati välja surnuks 1972. aastal. Kuid selle liigi päästmisoperatsioon käivitati märgatavalt varem.

50 aastat tagasi käivitatud päästeoperatsioon andis tulemusi ning nüüdseks on see liik päästetud.

Valgekarvaline ja pikkade sarvedega loom oli Araabimaades tavaline jahiloom. Seda jahiti söögiks, kuid ka ta ilusate pikkade sarvede tõttu.

Pärast Teist maailmasõda selle looma jahtimine intensiivistus, kui võeti kasutusele senisest efektiivsemad relvad.

1962. aastal alustati USAs Arizonas selle antiloopide hulka kuuluva liigi päästmisprojektiga. Arizona kuum ja kuiv kliima oli nende jaoks sobiv.

Aasta hiljem oli Phoenixi loomaaias juba kolm valge-orüksit. Neid paaritati teistes loomaaedades elanud valge-orüksitega.

«Kui me ei oleks seda teinud, ei oleks me saanud selle liigi isendeid uuesti loodusse tagasi viia,» sõnas Phoenixi loomaaia teadus- ja kaitsejuht Stuart Wells.

Lõpuks oli väikseid valge-orükseid nii palju, et neid viidi üle maailma asuvatesse loomaaedadesse. Esimesed isendid lasti vabadusse 1972. aastal Omaanis.

Nüüd elab Araabia poolsaarel üle 1000 valge-orüksi. Loomaaedades elab neid umbes 7000.

Selle liigi väljasuremisindeksit langetati sellel suvel, mis näitab, et ta ei ole enam väljasuremisohus. Siiski ei ole selle liigi ellujäämine täiesti tagatud, kuna teda salakütitakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles