Ameeriklased peavad võitlust väikeste karvaste sipelgatega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nylanderia pubens sipelgas
Nylanderia pubens sipelgas Foto: SCANPIX

Tegemist oleks nagu kaadriga mõnest õudusfilmist - väikesed karvased  Nylanderia pubens   sipelgad vallutavad ameeriklaste kodusid.

Mürkained peatavad suuri edasiliikuvate sipelgate horde vaid päevaks, kuid üsna varsti on uued vastsed pesas, edastab Yahoo News.

See sipelgaliik paljuneb väga kiiresti. Arvatakse, et ühes kogukonnas võib olla isegi miljoneid isendeid.

Majaomanike sõnul ei saa nad sipelgate tõttu aias olla, kuna juba paari sekundiga on kingad nendega kaetud.

Sipelgate kogukonna kontrolli alla saamine ei ole siiani õnnestunud ja mitmes paigas on selle tõttu väga suuri probleeme tekkinud.

Mississippi osariigi entomoloogiamuuseumi teaduri Joe MacGowni sõnul on need sipelgad liikvel Floridas, Texases, Mississippis ja Louisianas.

Ta lisas, et tegemist on sipelgaliigiga, mis on teistest liikidest väiksem ning liigub kiiremini. Oletatakse, et nende algkodu on Kariibi meres asuvatel Väikestel Antillidel.

Neid sipelgaid leidub nii inimeste kodudes kui tööstushoonetes, nii linnas kui maal.

Nad liiguvad edasi kaubaveoautodega, heinapallides, potitaimedel, mootorratastel ja autodel.

Need sipelgad vallutavad ka mesitarusid – 2009. aastal kaotas üks Texase mesinik nende tõttu 100 taru mesilaspesakonnad. Tööstushoonetes võivad need sipelgad tekitada elektrisüsteemis lühiseid.

Nylanderia pubens punasekarvalised sipelgad on saanud oma kiire liikumise tõttu inglise keeles hüüdnime hullud sipelgad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles