Teadlased uurivad võimalusi ennetada joovet tablettide abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased uuriva võimalust ennetada joovet tablettide abil
Teadlased uuriva võimalust ennetada joovet tablettide abil Foto: SCANPIX

Austraalia Adelaide`i ülikooli teadlased uurivad võimalusi valmistada alkoholijoovet ära hoidvaid tablette.

See tulevikuravim võib aidata ära hoida alkoholist tingitud vaimseid ja sotsiaalseid probleeme, kirjutab news.com.au.

Teadlased tegid uue ravimiga katse hiirtel, kellel ei tekkinud joovet ega pohmelli. Katseloomadele joodeti alkoholikogus, mis ilma ravimita oleks tugeva joobe tekitanud.

Uurijate sõnul on nende eesmärgiks luua enne alkoholitarbimist sisse võetav ravim, mis aitaks ennetada joovet ning alkoholist tingitud ebameeldivaid olukordi.

Samuti uuriti joomise ja pohmelli kaasnähtusid. Uurijaid huvitas, miks osa joojatest jäävad purju juba ühest klaasitäiest, samas kui teised võivad alkoholi juua terve õhtu jooksul mitu klaasitäit ning nagu ei olekski joobes.

Hiirtele antud ravim blokeeris neil TLR4-retseptori, mis on üks keha immuunsüsteemi käivitaja. Tavaliselt aktiviseerub TLR4 alkoholi tarbimisega, kui aju gliiarakud saadavad  kehasse signaali põletiku kohta. Tekib joobeseisund ja vastav käitumine.

Pikaajalisel alkoholitarbimisel võivad tekkida püsivad ajukahjustused.

 «Kui hiirel tekib alkoholijoove, siis on ta joobes inimese sarnane. Ta motoorika ei toimi enam normaalselt. Kui aga nende loomade vastav retseptor oli takistatud, hiirtel joovet ei tekkinud,» sõnas uurija Mark Hutchinson.

Kui uus ravim tunnistatakse ka inimestele sobivaks, siis peaks selle tootmine käivituma kolme aastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles