Surnumere kirjarullid jõudsid internetti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Surnumere kirjarullidest
Üks Surnumere kirjarullidest Foto: SCANPIX

Kuulsad Surnumere kirjarullid jõudsid Iisraeli rahvusmuuseumi ja Google´i abiga internetti.

Internetti riputatud viis rulli olid nende seas, mis Iisrael teadlased ajavahemikul 1947 – 1967 antiigiärimeestelt ostsid, edastab Huffington Post.  

Need 2000 aasta vanused kirjutised avastasid beduiinidest karjakasvatajad 1940. aastatel Juuda kõrbest asuvatest koobastest.

Tegemist on heebera, aramea ja kreeka keeles kirjutatud tekstidega, milles on nii judaismi kui kristluse algaja kirjapanekuid.

Siiani on nende eksklusiivsete kirjutistega saanud tutvuda vaid vähesed, sest juurdepääs on piiratud olnud.

Kirjarullide internetis avaldamine võimaldab kõigil uurida originaale, mille juures on täpne inglisekeelne tõlge.

Originaalid on Jeruusalemmas selle tarbeks ehitatud hoidlates, kus neid hoitakse sobiva temperatuuri juures. Tegemist on hästi valvatud hoonega, kuna sinna sissepääs on nõuab vähemalt kolme erinevat koodikaarti.

Oletatakse, et nende kirjarullide autoriteks või omanikeks oli askeetlik juudiusu sekt, mis põgenes 2000 aastat tagasi Jeruusalemmast kõrbesse ning valis oma uueks elukohaks Surnumere ääres asuva Qumrani.

Siiski pole täpselt teada, kes need tekstid kirjutas ning miks nad Qumrani lähedale 11 koopasse maeti.

Kõige enam on neid kirjarulle Iisraeli rahvusmuuseumis, kuid üksikuid leidub ka teistes muuseumides ning erakollektsioonides.

Internetti jõudnud pildid Surnumere kirjarullidest tehti USA kosmoseorganisatsiooni NASA abil infrapunakaameraga, millega tavaliselt pildistatakse kosmost. Selle kaamera abil tulid nähtavale ka sajanditevanuste kirjutiste tuhmunud osad.

Eksperdid loodavad, et täismahus jõuavad Surnumere kirjarullid internetti 2016. aastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles