Ines: šokeeriv, et Eestis levib HIV nii kiiresti!

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Superstaar Jana Kask, moedisainer Liisi Eesmaa ja ansambli Külalised laulja Mai Leemet.
Superstaar Jana Kask, moedisainer Liisi Eesmaa ja ansambli Külalised laulja Mai Leemet. Foto: Cosmopolitan
Eile, 10. detsembril leidis aset ajakirja Cosmopolitan ja Terve Eesti Sihtasutuse korraldatud HIV-alane koolitus noorte naiste arvamusliidritele. Selle käigus selgitati osalejatele HIVi levikuga seotud probleemide tõsidust ja sõnastati kõigi jaoks jõukohased soovitused viiruse vältimiseks.

«Eestis on HIVi nakatunud hinnanguliselt iga sajas tööealine inimene. Paljud meist aga ei tea, et HIV ohustab kõiki seksuaalselt aktiivseid inimesi, kes ei kasuta kondoomi,» rääkis Terve Eesti Sihtasutuse juhataja Mairi Jüriska.

«Cosmpolitani eestvedamisel sai rääkida seekord HIVist ja AIDSist noorte seas mõjukate naistega. Loodan, et see aitab infol levida,» nentis Jüriska.

Teiste seas avaldasid oma arvamust:

Karoli Hindriks (MTV Eesti juht):

Kõige rohkem ehmatas mind ja lõi pildi tegeliku Eesti HIV-olukorra kohta võrdlev statistika. Kui mõelda, et Eestis on tänaseks nakatunud juba ligi 15 000 inimest ja Haapsalus elab umbes sama palju inimesi, siis on see päris mõtlemapanev fakt.

Kindlasti teab igaüks meist mõnda tuttavat või sõpra, kes on Haapsalust pärit, järelikult võib olla igaühe tutvusringkonnas ka HIV-positiivseid, me lihtsalt ei pruugi nende nakatumisest teadlikud olla. Omalt poolt üritan noorte MTV vaatajate HIV-teadlikkust suurendada HIVi ja AIDSi ennetuskampaania “Staying Alive” kaudu.

Ksenija Balta (sportlane):

Ma ei osanud arvata, et Eestis on HIVi levik nii suur. Kuna ma ise ei ole HIV-teema vastu varem suurt huvi tundnud, pani koolitus mind nende asjade üle tõsiselt järele mõtlema. Kui vähegi võimalik, tahaksin sellistel vajalikel üritustel osalemisega anda ka edaspidi oma panuse HIVi vastu võitlemisse.

Karolin Kuusik (stilist):

Selline koolitus on kindlasti hädavajalik, kahju ainult, et ajanappuse tõttu ei jõutud kõiki huvitavaid teemasid süvitsi käsitleda. Kindlasti annan sellel koolitusel kuuldud informatsiooni edasi oma tutvusringkonnale ning ootan põnevusega, et saaksin HIViga seotud probleemide ning väärarusaamade üle oma sõpradega arutleda.

Eda-Ines Etti (laulja):

Šokeeriv oli kuulda, et Eesti on kõige kiirema HIV-levikuga riik Euroopas – olukord on ikka palju kriitilisem, kui ma arvasin. On eriti oluline, et inimesed tajuksid, kuidas HIViga seotud probleemid puudutavad tegelikkuses igaüht ning võtaksid kasutusele meetmed enda kaitsmiseks.

Liisi Eesmaa (moelooja):

HIVi levikuga seotud statistika Eestis on ilmselgelt jahmatamapanev. Kurb on see, et naised ja mehed, kes elavad korralikku ellu, arvavad, et neid HIV ei ohusta. Endiselt on juurdunud arusaam, et HIV levib vaid narkomaanide seas, kuid kahjuks nii see ei ole.

Inimesed peaksid oma hirmust üle saama ja minema ennast testima. Neid probleeme on vaja endale teadvustada ja julgeda teha valikuid, mis ennetavad HIVi kõikvõimaliku leviku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles