Hiidsisalikke ei hävitanud tapja-asteroid Baptistina?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku joonis asteroidide jäänustest
NASA kunstniku joonis asteroidide jäänustest Foto: SCANPIX

Maailma ühe suurima mõistatuse, hiidsisalike väljasuremise põhjuste väljaselgitamisega ollakse alguses tagasi.

USA kosmoseagentuuri NASA infrapunavaatluste satelliidi WISE uuringu tulemused näitasid, et hiidsislike väljasuremist ei põhjustanud Maale kukkunud tapja-asteroid, kirjutab Huffington Post.

2007. aastal tehtud uuringu väitel sai neile eelajaloolistele loomadele saatuslikuks hiigelasteroid Baptistina. Teooria kohaselt põrkas Baptistina Marsi ja Jupiteri vahele jäävas asteroididevöös kokku teise asteroidiga. Selle kokkupõrke tagajärjel asteroidid purunesid ning üks neist suurtest mäekõrgustest osadest jõudis hiljem Maale. Arvatakse, et see osa pärines Baptistinalt.

WISEi kaardistas esmakordselt infrapuna abil 1000  Baptistina tüüpi asteroidi suuruse ja temperatuuri. Uute arvutuste kohaselt purunes Baptistina 80 miljonit, mitte 160 miljonit aastat tagasi.

Kui see asteroid oleks purunenud 160 miljonit aastat tagasi, oleks 65 miljonit aastat tagasi osa temast võinud Maale jõuda.

Seega ei saanud selle hiigelasteroidi jäänus hiidsisalikke tappa, kuna ta lihtsalt ei jõudnud 65 miljonit aastat tagasi Maale.

Tapja-asteroidi jaht seega jätkub. Teadlaste sõnul on kindel vaid see, et umbes kümne kilomeetri suurune kosmiline objekt kukkus 65 miljonit aastat tagasi Mehhiko lahte. Selle tagajärjel tekkis hiiglaslik kraater, milles leidub suur hulk haruldasi mineraale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles