Arvustus: eepiline mõõgaooper väikesel ekraanil

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eddard Starki sohipoeg Jon Snow (Kit Harington) on keskaegse seebiseriaali läbivaid tegelasi.
Eddard Starki sohipoeg Jon Snow (Kit Harington) on keskaegse seebiseriaali läbivaid tegelasi. Foto: Fox Life

HBO teleseriaal «Troonide mäng» Fox Life’is neljapäeviti kell 21

Ameerika telekompanii HBO võttis väga suure riski, kui otsustas ekraanile tuua George R. R. Martini kultuslikul ulmesaagal «Jää ja tule laul» põhineva teleseriaali. Ulmekirjanduse valdkonnas tuntakse Martinit kui «Ameerika J. R. R. Tolkieni» – on ju nende mõlema nimes topelt-R, mis mõne fänni jaoks ongi õige fantaasiakirjaniku tunnus. Risk õigustas end.

Nüüd telekanalis Fox Life eestikeelsete subtiitritega näidatav «Troonide mäng» põhineb «Jää ja tule laulu» esimesel raamatul, mis ilmus 1996. aastal. Kokku kavandab Martin saagasse seitset tellisemõõtu raamatut, neist viies, «Tants draakonitega», ilmus sel suvel inglise keeles.

«Jää ja tule laul» leiab aset väljamõeldud maailmas, Westerose nime kandval kontinendil, mis on umbes Lõuna-Ameerika suurune. Maailma kosmogoonia eripärana võivad seal suved kesta kümneid aastaid, aga talved terved eluead. «Troonide mäng» algabki sellega, et kätte on jõudmas pikk ja külm talv, mille lõppu pole näha.

«Jää ja tule» raamatuid kirjutades sai Martin inspiratsiooni Euroopa keskajast, Rooside sõjast ja «Ivanhoest». Tema interpretatsioonis on tegemist sünge, vägivaldse ja verise ajajärguga.
See pole teile mingi «Harry Potter», «Videvik» või muu selline kohitsetud kommertsfantaasia.

Seepärast tundsid fännid enne seriaali ekraanidele jõudmist muret, ega telekanal seda vaatajareitingut arvestades liiga ära ei lahjenda.

Muretsemiseks pole põhjust, sest koos stsenaristide-produtsentide David Benioffi ja D. B. Weissiga seisab sarja loomise taga Martin ise. Pealegi on tootja HBO kvaliteetkanal, mille produktsioonist on Eesti televaatajale tuttavad näiteks «Sopranod», «Boardwalk Empire», ja «True Blood».

Tõsi, «Troonide mängu» esimestes episoodides näidatakse rohkem paljast naiseihu kui verd, aga edaspidi muutub pilt jõhkramaks ja mingist vanilliseriaalist ei sobi siin sugugi rääkida.

Westeros on killustatud erinevate aadlisuguvõsade vahel, kes püüdlevad ülima graali, raudtrooni poole. See troon, muide, on sepistatud mõõkadest ja vastavalt legendile on nii mõnedki kuningad end vigastanud või surma saanud. Aga ega valitsusistmel ei saagi end liiga mugavalt tunda.

Esimestes episoodides tutvustatakse vaatajale aadliperekondi, kelle omavahelised liitlassuhted ja vaenamised moodustavad «Jää ja tule» faabula. Osatäitmistest tõstan esile lord Eddard Starki (Sean Bean), kuningas Robert Baratheoni – keda küll kauaks ei jätku – (Mark Addy), tema salakavala kuninganna Cersei (Lena Headey), printsess Daeneryse (Emilia Clark­e) ning tema hobuisandast abikaasa Khal Drogo (Jason Momoa).

Paljude fännide ja muuseas ka Martini eriline lemmik on kääbuskasvu Tyrion Lannister (Peter Dinklage), kes teeb mõõdutundetu joomise, hooramise ja võllahuumoriga tasa kõik, mis kasvus puudu jääb.

Hoolimata sellest, et «Jää ja tule laul» on ulmeteos, on seal üllatavalt vähe maagiat. Autor ise seletas seda Postimehele nii: «Mul on alati olnud tunne, et liiga palju maagiat tapab fantaasia ära.

Sellega peab väga ettevaatlikult ringi käima.  /.../  Võlukunst peab olema eriline ja ebatavaline. Kui võlukunst oleks mõni igapäevane asi, mida saab koolis õppida ja mille peale võiks sama kindel olla kui loodusseaduste peale – noh, see rööviks maagialt kogu võlu.»

Filmiprodutsendid on Martinile «Jää ja tule» teemal korduvalt lähenenud, kuid seni äraütleva vastuse saanud, sest mahuka teose sündmused lihtsalt ei mahu filmi ära. Kui Peter Jackson mahutas «Sõrmuste isanda» kolm raamatut kokku pea 9,5 tunnile, siis 10 tundi esimest hooaega hõlmab vaid «Jää ja tule laulu» esimese raamatu.

«Kõigi tegelaste ja sündmuste filmi mahutamine nõuaks drastilist lihtsustamist ning paljust loobumist, aga sellega ei oleks rahul ei mina ega fännid,» ütles Martin rahulolevalt.
Rahuloluks on põhjust, sest ookeani taga, kus seriaal varem teles jooksis, võtsid fännid selle ülipositiivselt vastu. Sama sooja tagasisidet on andnud Eesti fantaasiaaustajad.

Eile näitas Fox Life sarja kolmandat episoodi, kuid need, kel esimesed osad nägemata jäid, passigu peale kordustele. See on vaatamist väärt. 25. septembril näitab Fox Life ühtejutti ära neli esimest osa.

Saaga

•    «Jää ja tule laul», George R. R. Martini (pildil) eepiline ulmesaaga, mille tegevus toimub väljamõeldud Westerose kontinendil. Kirjutamisel sai autor inspiratsiooni Euroopa keskaja ajaloost.
•    «A Game of Thrones» («Troonide mäng», e.k 2006 ja 2007)
•    «A Clash of Kings» («Kuningate heitlus», e.k 2008 ja 2009)
•    «A Storm of Swords» («Mõõkade maru», e.k 2010)
•    «A Feast for Crows» («Vareste pid­u»)
•    «A Dance with Dragons» («Tants draakonitega»)
•    «The Winds of Winter» («Talvetuuled»)
•    «A Dream of Spring» («Kevad­unistus»)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles