Plektrumi festivalil arutletakse elu mõtte üle

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alan N. Shapiro
Alan N. Shapiro Foto: Plektrum Festival.

Festival Plektrum on täies hoos. Täna kell 19.00 alustab Kanuti Gildis oma loenguga, sarjas Mõttemasin tulevikutehnoloog, Alan N. Shapiro.

Arutledes elu mõtte teemal. Jutuajamised sel teemal kadusid pärast 1960ndaid Euroopa ja Põhja-Ameerika intellektuaalide huviorbiidilt, kuivõrd teemat peeti liialt paatoslikuks, eriti akadeemilistes ringkondades.


Nüüd kui seisame silmitsi tohutu keeruliste probleemidega majanduses, ökoloogias, valitsussektoris, hariduses, usu vallas, bioloogias, meedias, tehnoloogias ja mujal, on ehk paras aeg pöörduda tagasi 20. sajandi keskpaiga suurte eksistentsialistide ideede juurde. Kaks tolle aja suurt kirjanikku, kes elu mõtte üle sügavuti juurdlesid, olid Prantsuse-Alžeeria päritolu Albert Camus ja New Yorgis elutsev ameerika juut Paul Goodman.

Täna püstitab Shapiro teema taas ning räägib selle aktuaalsusest. Alan N. Shapiro on interdistsiplinaarne mõtleja, kes on õppinud teadustehnoloogiat Massachusettsi Tehnoloogiainstituudis (MIT) ning filosoofiat, ajalugu ja kirjandust Cornelli Ülikoolis.

Ta on ühe tuntuma ulmekirjanduse uuringute teose ja futuristliku tehnoteaduse kontseptsiooni käsitleva raamatu «Star Trek: Technologies of Disappearance» autor. Samuti on ta toimetanud ja tõlkinud Gianna Maria Gatti kunsti ja tehnoloogia uurimuse «The Technological Herbarium» («Tehnoloogiline herbaarium»). Shapiro tegeleb ka tarkvara arendusprojektidega, nagu näiteks «Computer Science 2.0» («Arvutiteadus 2.0)» ja «The Museum of the Future» («Tulevikumuuseum»).

Pärast loengut, kell 21.00 on kõigil võimalik vaadata Lucy Walkeri dokumentaalfilmi «Tiksudes nullini».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles