Teadlased: Maa vajab asteroididevastast kaitsekilpi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Maa ja asteroidi kokkupõrkest
Kunstniku nägemus Maa ja asteroidi kokkupõrkest Foto: AFP / Scanpix

Teadlased ja astronaudid tegid ÜRO-le avalduse, milles selgitasid, et Maa vajab asteroididevastast kaitsekilpi.

Teadlaste sõnul on Maa ja asteroidi kokkupõrke tõenäosus väike, kuid kui see siiski toimub, siis on selle tagajärjed kohutavad, kirjutab The Telegraph.

Asjatundjate arvates tuleks luua rahvusvaheline infovahetussüsteem, milles antakse teada võimalikest Maa poole liikuvatest asteroididest.

Lisaks peaksid asteroidide jälgijad vastutama ka nende asteroidide, mis võivad Maaga kokku põrgata, hävitamise eest.

Teadlased tõid näitena, et 65 miljonit aastat tagasi tabas maad asteroid, hävitades siis 70 protsenti tolleaegsetest liikidest, kaasa arvatud ka hiidsisalikud.

Veel toodi näitena, et Siberisse Tunguska rajooni kukkus 1908. aastal hävingut tekitanud kosmiline objekt.

«Rahvusvaheline kogukond peaks tõsisemalt suhtuma asteroidiohtu ning ennetama mõne sellise kosmosekülalise kohtumist Maaga. Efektiivne kaitsekilp aitaks seda edukalt teha,» leidsid International Panel on Asteroid Threat Mitigation esindajad.

Nad lisasid, et Maale ohuks olevad rohkem kui 45 meetrise läbimõõduga  asteroidid võivad 1000 aasta jooksul Maad ohustada 2 -3 korral.

Paneelis osalejate sõnul on teleskoobid 2020. aastaks juba nii arenenud, et siis on võimalik näha juba 500 000 Päikese orbiidil olevat asteroidi ning nende liikumist uurida.

Lisaks soovitati luua meeskonnad, mis võimalikud «eluhävitajad» enne Maani jõudmist kahjutuks teeks.

«Järgneva 10 – 15 aasta jooksul võidakse kindlaks teha mitmeid meie planeeti ohustavaid kosmilise päritoluga taevakehi ning selle tõttu peab ÜRO koostöös teadlaste ja riikide valitsusega sellekohaseid samme astuma,» seisab paneeli raportis.

Asteroid ehk väikeplaneet on  suhteliselt väike, läbimõõduga kuni  1000 kilomeetrit, Päikesesüsteemi keha, mis tiirleb ümber Päikese peamiselt Marsi ja Jupiteri orbiidi vahel.

Maa orbiidiga võib lõikuda umbes 160 asteroidi trajektoor.

Globaalset katastroofi põhjustada võivaid ühekilomeetriseid ja suuremaid asteroide arvatakse olevat ligikaudu 2000, millest avastatud on 350. Nad võivad Maad tabada või sellest lähedalt mööduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles