Eestis esilinastub skandaalne dokumentaalfilm Mihhail Hodorkovskist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski
Mihhail Hodorkovski Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi liikme Tunne Kelami algatusel esilinastub 22. septembril kinos Artis dokumentaalfilm Venemaa kunagisest rikkaimast mehest Mihhail Hodorkovskist, kellest sai riigi kuulsaim vang.

Mihhail Hodorkovski, kunagine perfektne kommunist ja seejärel edukas kapitalist, ründas avalikult president Putinit. Algas titaanide võitlus, mille tagajärjel saadeti «ketser» Siberisse vangi. Miks naases Hodorkovski USA-st Venemaale, kui ta teadis, et tema üle hakatakse mõistma ebaõiglast kohut? Kas oskas ta ette aimata, et tõuseb märtristaatusesse, või oligi see tema kaval plaan?

Režissöör Cyril Tuschi võtab ette isikliku rännaku Hodorkovski minevikku, harutab lahti temaga seotud ettevõtete poliitilist tausta ning jõuab lõpuks intervjuuni peaosalise endaga. Filmi heliriba vääristab Arvo Pärdi muusika, kes on ka üks tuntuimatest Hodorkovski toetajatest rahvusvahelisel areenil.

Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam: «Cyril Tuschy dokumentaalfilm on meie kõigi jaoks midagi sellist, mis paneb mõtlema elu kõige tähtsamate valikute üle. See on lugu ühe inimese kujunemisest Nõukogude Liidu seadusetuist oludest läbi metsiku kapitalismi võimaluste ja peadpööritava karjääri uude seadusetusesse, mille sümboliks Mihhail Hodorkovski on muutunud. See on inimlik film, mis näitab, et ükski inimene pole täiuslik, kuid et iga inimene väärib erapooletut õigusemõistmist ning eelarvamustevaba hindamist.»

Jaan Tõnissoni Instituudi Kodanikuhariduse keskuse juhataja Sulev Valdmaa: « Lugu sellest, miks Venemaa majanduslikule uuenemisele oma tegudega alust rajanud Mihhail Hodorkovski praegu vangis istub, teeb filmist erakordse ühiskonnaõpetuse õppevahendi. Meile antakse peen ülevaade sellest, kuidas Vene ühiskond püüab uute aegade saabudes demokratiseeruda, ent teeb seda omal moel ja jõuab välja vaid talle iseloomulikku seisu. Miks ja kuidas sai Mihhail Hodorkovskist vaenlane? Kelle vaenlane tast õigupoolest sai? Nende küsimuste vastus peitub kodanikuühiskonna kontseptsioonis. Filmi «Hodorkovski» peaksid kõik gümnaasiumiastme noored ning ühiskonnaõpetuse õpetajad kindlasti vaatama, sest siis saab muu hulgas selgeks, miks veel tänapäeval ütleb filmis peategelase kongikaaslane: «Kui me elaksime mõnes teises riigis, võib-olla ma siis räägiksin teile rohkem...»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles