Lugu hülgeküttide elust Karge meri

Endla teater
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri etendus "Karge meri".
Endla teatri etendus "Karge meri". Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Autor August Gailit


Dramatiseerija ja lavastaja Margus Kasterpalu (külalisena)


Kunstnik Andrus Jõhvik


Kostüümikunstnik Aime Unt (külalisena)


Valguskunstnik Margus Vaigur


Muusikaline kujundaja Feliks Kütt


Videolahendused Roland Leesment

Osades
Eha Kard, Helle Kuningas, Piret Laurimaa, Carmen Mikiver, Karin Tammaru, Marika Vaarik (külalisena), Kaili Viidas, Siina Üksküla, Märt Avandi, Arvi Hallik, Madis Kalmet, Andres Noormets, Jaan Rekkor, Tambet Seling, Indrek Taalmaa, Kaspar Jõhvik või Sten Karpov.

See hülgeküttide saar, millest Gailit kirjutab, võiks olla Kihnu. Võiks olla ka Ruhnu. Aga tegelikult - etnograafiliselt ja ajalooliselt - see nii ei ole. "Karge meri" on ilukirjandus, mille põhiallikaiks kirjaniku fantaasia ja inimesetundmine. Just eelkõige inimesed - hülgekütid, kirikuõpetaja, naised ja lapsed on selles armastuse ja mere romaanis need, keda kirjanik teravdet pilgul jälginud. Suure sisendusjõuga mõtestab ta lahti tegelaste eluideaalid, erineva suhte traditsioonidesse ja armastussegi. Gailit loob isikupäraselt sügava detaili- ja tundetajuga väljajoonistatud portreedekogumi, mida vaadates me saame taaskord teada: ei ole olemas ühtainust tõde!


Pärnu Postimees, Jaan J. Leppik: Otsad kokku, paadimootor õlitada ja piip ette…
ETV24, Ester Vilgats: Endlas etendub Gailiti romaani "Karge meri" dramatiseering
ETV, Ester Vilgats: Videoklipp Terevisioonis
Postimees, Merit Kask: Pärnu teater toob lavale hülgeküttide karmi elu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles