Elizabeth Taylori juveelid pannakse oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth Taylorile kuulunud ehted
Elizabeth Taylorile kuulunud ehted Foto: SCANPIX

Hollywoodi staar Elizabeth Taylor sõnas kunagi, et ta elu kolm suurt armastust on Mike Todd, Richard Burton ja juveelid.

Nüüd pannakse oksjonile need ehted, mis teda armastanud kaks meest talle kinkisid, kirjutab The Telegraph.

Selle aasta märtsis surnud Taylori ehtekollektsioon koosneb 300 ehtest. Selle väärtus olevat 30 miljonit dollarit.

Taylori ehted paneb detsembris New Yorgis enampakkumisele Christie`s oksjonimaja.

Enamik Talory ehteid pärineb ta abikaasalt, produtsent Mike Toddilt. Todd oli näitlejanna seitsmest mehest ainus, kellest ta lahku ei läinud. See mees suri.

Osa ehteid kinkis Taylorile armastuse tõendamiseks ka näitleja Richard Burton, kellega näitlejanna oli abielus kaks korda.

Burtoni kingitud ehete seas on ka 33,19-karaadine Kruppi teemant, mis hiljem hakkas kandma nime Elizabeth Taylori teemant.

See vääriskivi ehib plaatinast sõrmust. Selle sõrmuse ostis Burton 1968. aastal 305 000 dollari eest, praegune hind võib aga olla kuni 3,5 miljonit dollarit.

Taylori ehetekollektsioonis on ka 16. sajandist pärit La Peregrina, mis on pirnikujuline pärl. Burton ostis selle Taylorile 1969. aastal sõbrapäevakingiks.

Hispaania kuningas Philip II kinkis selle Inglise kuningannale Mary I enne kui nad 1554. aastal abiellusid. Pärast Mary I surma 1558. aastal jõudis see tagasi Hispaania kuningakotta. Hispaaniast kadus see pärl 1808. aastal, kui Napoleon Bonaparte selle vallutusretkel kaasa viis. Pärast seda on hakatud seda pärli kutsuma La Peregina ehk Rändaja.

Napoleon III müüs selle Londonis eksiilis olles Abercorni markiisile. See oli Abercorni perekonna valduses kuni ajani, mil Burton selle New Yorgi oksjonilt 37 000 dollari eest ostis.

Burton ostis Taylorile 1972. aastal ta 40. sünnipäevaks 17. sajandist pärit Taj Mahali teemantkee. Südamekujulist teemanti seostatakse maailma ühe kuulsaima armastuslooga.

See kuulus India valitsejale Shah Jahangirile, kes kinkis sellele oma naisele Nur Jahanille ning ehe hakkas kandma selle naise nime. Hiljem andis valitseja selle oma pojale, kes ehitas oma sünnitusel surnud naise Mumtazi auks kuulsa Taj Mahali.

«Tahaksin Elizabethile osta Taj Mahali, kuid selle transportimine maksab liiga palju,» olevat Buron ehet ostes öelnud.

Christie´s oksjonimaja arvates võib selle ehte hind oksjonil kerkida 300 000 – 500 000 dollarini.

«Elizabeth Taylor sai oma kahelt abikaasalt Mike Toddilt ja Richard Burtonilt väga väärtuslikke ehteid. Need ehted on pärit ajast, mil nende armastus kõige kirglikum oli,» sõnas oksjonimaja juveelide ekspert Rahul Kadakia.

2002. aastal ilmunud mälestusteraamatus «My Love Affair with Jewelry» kirjeldab Taylor, kuidas ta need ehted sai.

Oksjonile minevate ehete müügist saab osa raha endale Elizabeth Taylori aidsifond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles