Richard Bransoni kosmodroom võtab ilmet

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virgin Galacticu WhiteKnight Two/ SpaceShip Two Spaceport America kohal
Virgin Galacticu WhiteKnight Two/ SpaceShip Two Spaceport America kohal Foto: SCANPIX

Briti miljardär Richard Branson plaanib 2013. aastal alustada turismilendudega kosmosesse.

Selle tarbeks rajatakse USAsse New Mexico osariiki Las Crucesesse 728 hektari suurune kosmodroom Spaceport America, kirjutab Daily Mail.

Juba on valmis 3,2 kilomeetri pikkune õhkutõusmis- ja maandumisrada, futuristlikus stiilis terminal ning kuplikujuline juhtimiskeskus, mis kannab nime Space Operations Centre. See on esimene ehitusfaas. Teise faasiga on juba alustatud.

Spaceport America pressiesindaja kinnitusel ollakse esimese ehitusfaasi valmimisest vaid ühe sammu kaugusel ning viimased tööd tehakse selle aasta lõpul.

New Mexico osariik nimetas Spaceporti vastutavaks ametnikuks Christine Andersoni, kelle sõnul on ta ehitamise kiirusest vaimustuses.

«See lennukeskus rajati New Mexico kõrbe, tegemist on lausa väikelinnaga. Müts maha kõigi arhitektide ja ehitajate ees ning kõigi teiste ees, kes sellesse projekti oma aega, jõudu ja tööd panid,» lisas Anderson.

Kuid samas seisab Anderson silmitsi väljakutsetega. New Mexico osariik kärpis Spaceporti jaoks ette nähtud eelarvet poole võrra.

Ei ole ka kindlat aega, mil Spaceport America tööd alustab.

Virgin Galactica kosmoselennuki WhiteKnightTwo/SpaceShipTwo lennusüsteemi testitakse veel.

Andersoni kinnitusel alustatakse lendudega siis, kui kõik on turistide jaoks täiesti kindel ja turvaline.

«Lennud kosmosesse võivad alata millalgi 2013. aasta esimese kolme kuu jooksul,» lausus Anderson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles