Laboriahvid pääsesid esimest korda päikese kätte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laboriahvid pääsesid esimest korda päikese kätte
Laboriahvid pääsesid esimest korda päikese kätte Foto: SCANPIX

Saksa telekanal RTL näitas, kuidas laboriahvid pääsesid esimest korda laborist välja päikese kätte.

38 primaati, keda varem kasutati HI-viiruse ja hepatiidi testimiseks, nägid lõpuks väga rõõmsad välja, kirjutab Daily Mail.

Ahvid said oma vabaduse pärast 14 aastat kestnud võitlust. Nüüd vabadusse pääsenud ahvid võeti pärast sündi nende emade juurest ära ning viidi Austrias asuvasse katselaborisse testloomadeks.

Ahvide peal lõppesid testimised juba 1997. aastal. Siis müüs Austria farmaatsiafirma need šimpansid ära ning nad koliti ühte farmi.

Pärast traumaatilisi läbielamisi ja šokke ei olnud ahvidel just lihtne vabadusega harjuda.

Ahvide harjutamine teistsuguse eluga kesti üle kümne aasta. Neile õpetati aeglaselt, kuidas oma nelja seinaga kongist välja tulla.

Ahvide vabadusse laskmise videolt on näha, kuidas šimpansid esialgu piiluvad üle ukse, kuid lõpuks lähevad välja.

Esimene välja läinud ahv teeb väljas vaid paar sammu ning siis pöördub ümber ning kallistab teist ahvi. Kuid koos puhkevad nad siis naerma.

Teised nende taga olevad ahvid ei ole nii julged. Nad liiguvad aeglasemalt, katsetades jalaga murupinda ja uurivad uut ümbrust.

«Need šimpansid on nüüd väga õnnelikud. See on hämmastav, olen seda oodanud pikka aega,» sõnas ahvide eest hoolitsev Renate Foidl.

 Laboriahvid elavad nüüd Austrias Salzburgi lähedal Gut Aiderbichli loomade varjupaigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles