Mürasaaste ohustab mereloomi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürasaaste ohustab mereloomi
Mürasaaste ohustab mereloomi Foto: AFP / Scanpix

Hiljuti tehtud uurimus näitas, et mereloomi ohustab mürasaaste.

Teadlased võrdlesid inimtegevuse tagajärjel veepinna all kuuldavat kakofooniat kokteilipeoga, kui kõik püüavad üksteisest üle rääkida, kirjutab STT.

Mereloomadele kahju tekitava mürasaaste küsimusi arutati sellel nädalal Roomas toimunud ÜRO keskkonnakaitsenõupidamisel.

Uuring näitas, et viimase viiekümne aastaga on maailmameres mürasaaste iga kümne aastaga kasvanud kaks korda.  Merel sõitvate laevade arv on sama aja vältel kolmekordistunud.

«Mereloomad suhtlevad omavahel, otsivad toitu ja paarituvad. Inimeste poolt tekitatud müra võib aga nii vali olla, et see segab loomade omavahelist suhtlemist. Selle tagajärjel võivad loomad hakata kummaliselt käituma, nad ei pruugi süüa leida ega paarituda,» selgitasid uurijad.

Suurbritannias vaalade ja delfiinide kaitsega tegeleva organisatsiooni juht mark Simmonds rääkis Roomas kahest juhtumist, mis näitasid, et mürasaaste võib loomade käitumist mõjutada.

«Mürasaaste oli põhjuseks, miks Madagaskaril sattus rannale sada vaala ja Suurbritannia lõunaosast leiti kümneid delfiine,» lausus Simmonds.

Randadele jõudnud loomadel avastati, et neil olid samad vaevused, mis meenutasid sukeldujatel rõhumuutusest tingitud terviseprobleeme.

Uurijate sõnul võisid need tekitada kajaloodid ja seismiliste uuringute aparaadid. Inimeste poolt tekitatud helide tõttu  võisid mereloomad  sügavale sukelduda ja siis liiga järsku pinnale tulla.

Teadlased nõudsid laevaliiklusteede muutmist ning  kajaloodide kasutamise keelamist piirkonnas, kus on hävimisohus liike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles