Ühte päeva mahub kaks spordivõistlust

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui laste ümber Paala järve jooks peetakse traditsioonilisel ajal, siis tänavu kattub sellega ka Mulgi rattamaratoni lastesõit, mis muidu on olnud kevadel.
Kui laste ümber Paala järve jooks peetakse traditsioonilisel ajal, siis tänavu kattub sellega ka Mulgi rattamaratoni lastesõit, mis muidu on olnud kevadel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ületuleval nädalavahetusel peetakse Viljandis ühel ajal nii Mulgi rattamaratoni lastesõit kui 56. laste ümber Paala järve jooks, kuid kummagi võistluse korraldaja selles probleemi ei näe.

Ülejärgmisel laupäeval, 10. septembril saavad kuni 12aastased Viljandi tüdrukud ja poisid valida kahe kohaliku spordivõistluse vahel. Paala järve ääres on võimalik osaleda kaks korda aastas, kevadel ja sügisel korraldataval järvejooksul, Viljandi linnastaadionile minnes aga saab end proovile panna eelmistel aastatel kevaditi peetud rattavõistlusel.

Lisaks on Viljandimaa spordi- ja puhkekeskuses Holstre-Pollis samal päeval spordipidu. Seal algab põhikava erinevalt keskpäeva paiku asetleidvatest võistlustest alles õhtul ning enne seda ergutatakse rattamaratonil pedaalijaid.

Muudatuse tingis sarjasisene kokkulepe

Mulgi rattamaratoni korraldaja, mittetulundusühingu Viljandi Rattaklubi president Veiko Šmidt ütles, et sedapuhku üheteistkümnendat korda asetleidva mõõduvõtu sügisesse tõstmise tingis kuulumine Elioni rattamaratonide sarja.

«On sarjasisene kokkulepe, et võistluste järjekorda tõstetakse igal aastal ringi,» rääkis ta. Tänavu peetakse viimane, kaheksas osavõistlus just Viljandis ning muu hulgas on siin ka autasustamistseremoonia.

«Järgmisel aastal on Mulgi rattamaraton jälle kevadel,» lisas Šmidt.

Tervisespordiklubi Joosu juhataja ja lastejooksu eestvedaja Mati Tomsoni tõdemust mööda on sügisel jooksuvõistluse pidamise traditsioon on üle kahekümne aasta pikk ning säilib kindlasti ka tulevikus.

«Seda on hea kuulda, et rattamaraton järgmisel aastal jälle kevadel toimub,» lausus ta.

Esimest korda kuulis Tomson kahe ürituse kokkulangemisest pärast kevadist jooksu. Siis oli aga juba hilja midagi muuta, sest plaanid tehakse aasta jagu ette ära.

Kokkulangemisest numbrit ei tehta

Veiko Šmidt ja Mati Tomson on ühte meelt, et kuigi kahe mõõduvõtu ühel ajal pidamine võib osalejate nimekirja tuntavalt lühendada, ei tohiks sellest numbrit teha.

«Üritused ikka kattuvad,» ütles Tomson ja tõi välja, et kui Mulgi maraton on üle-eestilise karikasarja võistlus, siis järvejooks on eelkõige kohaliku tähtsusega. Mitu last võiks harilikult 400—500 osalejaga võistlusele seekord vähem tulla, ei osanud ta arvata.

Veiko Šmidt lausus, et lastevõistluste kattumisega tal kogemusi pole, kuid täiskasvanute rattasõitu on peetud Tartu jooksumaratoniga samal päeval ning see pole osalejate arvu eriti mõjutanud.

Mullukevadisel võistlusel oli olnud kümme protsenti neid, kes olid varasematel aastatel rattamaratonil osalenud, ent otsustasid seekord jooksmise kasuks.

«Kes on ikka jooksupoiss, see tuleb võistlusele kohale,» arvas ka Mati Tomson ja lisas, et talle meeldib, kui inimestel on valikuvõimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles