Kiiresti valmivad küpsetised

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusepärased juustu-tuuletaskud.
Prantsusepärased juustu-tuuletaskud. Foto: wikipedia.org.

Ellen Arnover, Elukiri

Küpsetised, mida iseloomustatakse sõnaga “kiiresti” sisaldavad enamasti mingit keemilist ühendit: kas küpsetuspulbrit, söögisoodat või neid kahte koos. Need valged pulbrid toimivad kohe ja tainas ei pea kerkima. Nii kui valmis – kohe ahju!
 

Pärmitainas seevastu tundub “keeruline”, ehkki sõtkumine, kergitamine ja vormimine ei ole rasked tegevused ja kerkiva taina juures ei pea valvet pidama. Pärmitaina teeb keeruliseks see, et kerkimine nõuab aega, täpselt parajat soojust, kvaliteetset jahu ja pärmi. Oht, et saiategu untsu läheb, on suurem.

Suvel tahaks kõike kohe ja kiiresti, samuti tuleb ette ootamatuid grilliõhtuid, kus kiirküpsetised passivad suurepäraselt veini ja toorsalati kaaslaseks.

Magus maisikakk
½ tl söögisoodat
2,5 dl maisijahu
2,5 dl nisujahu
½ tl soola
100 g võid
1 dl suhkrut
2 muna
2,5 dl keefirit
Kuumutada ahi 200–225 kraadini, määrida ahjupann.
Segada kokku söögisooda, maisijahu, jahu ja sool. Sulatada või ja segada suhkruga, lisada munad ja kloppida, kuni kõik on hästi segunenud. Valada hulka keefir, lisada jahud ja segada läbi.
Valada pannile ja küpsetada kuni 30 minutit. Serveerida soojalt.

Juustu-tuuletaskurõngas
(gougère)
Prantslased pakuvad juustu-tuuletaskuid rohelise salati ja punase veiniga, aga neid võib süüa vorstilisandiga ka hommikukohvi juurde. Millal tahes te neid süüa kavatsete, peaasi et taskud oleksid soojad – need maitsevad kõige paremini otse ahjust tulnuna.

2,5 dl piima
4 sl võid või margariini
½ tl soola
pisut valget pipart
2,5 dl nisujahu
4 muna
2,5 dl riivitud kõva juustu

Panna ahi soojenema 200 kraadi peale. Kuumutada piim ja või pliidil potis, lisada sool ja pipar ning lasta keema tõusta. Lisada korraga kogu jahukogus ja segada puulusikaga seni, kuni tainas lööb poti küljest lahti. Tõsta pott pliidilt. Lisada ühekaupa munad ja segada iga muna järel tainas ühtlaseks. Lisada pool riivjuustust.

Tõsta supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud plaadile seitse kuhjakest ringikujuliselt, kasutades ära umbes kolmveerandi tainast. Ülejäänud tainast tõsta väike kuhjake iga suurema peale ja puistata tuuletainaring üle juustuga.

Küpsetada ahju keskosas kuni 50 minutit seni, kuni küpsetis on ilus pruun.
Anda kohe lauale.

Teesaiakesed juustuga
(cheese scones)
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
2 sl suhkrut
2 sl rosinaid
50 g margariini või võid
1 muna
1 dl piima või kohvikoort
1 dl riivitud (mitte soolast) juustu
määrimiseks muna
puisteks veel riivjuustu

Segada jahusse küpsetuspulber ja sool. Näppida hulka rasvaine, lisada suhkur ja rosinad, lahtiklopitud muna, piim ning riivjuust. Segada tainas ühtlaseks.
Rullida tainas 1 cm paksuseks ja lõigata sellest klaasiga ümmargused kakud. Määrida munaga ja puistata peale riivjuustu.
Küpsetada 225-kraadises ahjus 10 min. Anda lauale soojalt. Kõrvale pakkuda moosi ja vahukoort.

Aga ka pärmitainast kuklite valmistamine pole suur vaev. Andke neile vaid aega kerkimiseks.

Kiudainerikkad kuklid
0,5 l vett
50 g pärmi
200 g kohupiima
5 dl nisujahu
1 dl päevalilleseemneid
7 dl rukkijahu
1 sl oliiviõli
1,5 tl pan- või ürdisoola
peale puistamiseks seesamiseemneid

Segada pärm kohupiimaga ja lisada käesoe vesi, seejärel rukkijahu, seemned, õli ja sool. Lasta kerkida pool tundi ja lisada nisujahu.

Teha kuklid. Lasta hästi kerkida. Määrida veega ja riputada peale seesamiseemneid. Küpsetada 250-kraadises ahjus 10–15 min.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles