Draamateater väisab Endlat

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Eesti draamateater jätkab reedel Pärnu Endlas oma kahe etenduse, “Augustikuu” ja “Panso” näitamist.

Suures saalis mängitavas ameeriklase Tracy Lettsi kirjutatud “Augustikuus” saavad suve lõpul kokku suure pere eri põlvkonnad teate peale, et isa on salapärastel põhjustel teadmata kadunud.

Ema juurde hooletusse jäetud Oklahoma maamajja tulevad kolm täiskasvanud tütart oma abikaasa või elukaaslasega. Kõigil on kaasas oma probleemid, mineviku, oleviku ja tuleviku umbsõlmed, mida aastaid varjatud, kuid neil murrangupäevadel enam midagi enda ega pereliikmete eest salata ei suudeta.

Vaataja ees rulluvad lahti pingelised põlvkondadevahelised suhted.

Näidendit on võrreldud Eugene O’Neilli psühholoogilise draamaga “Pikk päevatee kaob öösse“. Kuid erinevalt sellest Ameerika klassikasse kuuluvast näidendist on “Augustikuu” tragikoomiline. Näidend võitis 2008. aastal Pulitzeri preemia ja seda on juba lavastatud paljudes riikides.

Laval näeb selliseid Eesti teatri suurkujusid nagu Ita Ever, Lembit Ulfsak, Ülle Kaljuste, Tõnu Oja, Tõnu Kark. Näidendi lavastas ja muusikalise kujunduse lõi Priit Pedajas.

Endla Küünis mängitakse samal ajal teist draamateatri etendust “Panso”, mis räägib legendaarsest Eesti teatrimehest.

Voldemar Panso (1920–1977) näitles, kirjutas, õpetas ja lavastas. Viimasel viiel eluaastal veetis ta palju päevi haiglas, kus kirjutas perfokaartidele oma doktoritööd ja järge raamatule “Naljakas inimene”. Vahel need teemad segunesid ja Panso lõputööst pidi tulema ülemlaul elule – võllahuumor, mille kaudu jõuab kõige lähemale igavesele ja igiinimlikule.

Vahetult enne infarkti 1973. aastal oli Panso Mats Traadi romaani järgi valmis saanud “Tantsu aurukatla ümber”.

Tegu oli esimese lavastusega, mis puudutas Eesti lähiajaloo valusaimat, küüditamise teemat. Näidendis mängis mitu tema enda õpilast.

“Panso” lavastas Merle Karusoo. Mängivad Mait Malmsten, Raimo Pass, Tiit Sukk ja Maria Avdjuško.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles