Eesti teismelised: sääsed ei levitagi HIV-i?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk
Sääsk Foto: Toomas Huik

Tervise arengu instituut avaldas uuringu «HIV-i temaatikaga seotud teadmised, hoiakud ja käitumine Eesti noorte hulgas». Uuringust selgus, et pea kuuskümmend protsenti noortest arvavad, et sääsed levitavad HIV-nakkust.

Ligi viiendik 10–13-aastastest, üle neljakümne protsendi 14-15-aastastest ning enam kui pooled 16–18-aastased õpilased ütlevad, et nad teavad hästi, mis on HIV.

Kõigis vanusrühmades leidub vaid neljakümne protsendi ringis õpilasi, kes teavad, et sääsed HIV-nakkust ei levita.

Mida vanemad on kooliõpilased, seda vähem on nende seas väärarusaamu HIV-i võimaliku leviku kohta olmekontaktides. Kõige suurem osakaal noori usub, et nakatuda võib HIV-nakkuse kandjaga ühistest toidunõudest süües või sama tualetti kasutades.Välja arvutatud indikaatori kohaselt ei ole väärarusaamu 6% 10–13-, 24% 14–15- ning 42% 16–18-aastastest õpilastest. 19–24-aastaste seas on selliseid 54% ja 25–29-aastaste puhul 57%.

Koolinoored räägivad HIV-ist ning kondoomi või rasestumisvastaste vahendite kasutamisest kõige rohkem oma sõpradega. Pooled õpilased on HIV-ist rääkinud ka oma vanematega. Alla poole on vanematega rääkinud kondoomist või rasestumise vältimisest. Läbi küsitlusaastate on koolitundides 10–13-aastastele kõige enam räägitud narkootikumidega seotud teemadel ning kõige vähem kajastamist leiab HIV/AIDS-i ja kondoomi kasutamise teema.

Õpilastel, kellele on koolis HIV-ist põhjalikult räägitud, on paremad teadmised antud nakkuse levikuteedest. Ka tuttavatega nendest teemadest rääkimine on seotud koolinoorte parema teadmiste tasemega. Nii kooliõpilaste kui ka 19–29-aastaste noorte seas ilmneb, et nendel, kellel on korrektsed teadmised HIV-i tegelikest levikuteedest, on vähem väärarusaamu HIV-i võimalikust levikust olmekontaktides. Nakatunud inimestesse tolerantselt suhtuvatel noortel on vähem väärarusaamu ja paremad teadmised HIV-nakkuse levikuteedest.

Uuringut «HIV-i temaatikaga seotud teadmised, hoiakud ja käitumine Eesti noorte hulgas» on teostatud neljal korral: 2003., 2005., 2007. ja 2010. aastal. Andmekogumist viiakse läbi kahes elanikkonna grupis:10–18-aastased üldhariduskoolide õpilased ning 19–29-aastased täiskasvanud noored. 2010. aastal on andmeanalüüsis kasutatud 3 618 õpilase ning 1 348 19–29-aastase noore andmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles